Udbrydergruppe blandt SMV’erne siger ‘ja tak’ til innovation

En analyse fra ConTech Lab viser manglende appetit på innovation blandt byggebranchens håndværksvirksomheder, men til dette års HÅNDVÆRK festival mødte vi den udbrydergruppe, som skubber til den grønne omstilling af byggebranchen.
Jtboblca (1)
Foto: HÅNDVÆRK 2024

I en tid hvor digitalisering og innovation står i centrum for udviklingen af alle brancher, er det bemærkelsesværdigt, når 40% af små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i bygge- og anlægsbranchen angiver, at de ikke har ambitioner om at blive mere innovative. Mens 62% af de adspurgte virksomheder ser et stort behov for rådgivning om innovation og produktudvikling, hvis det skal lykkedes dem at blive mere innovative (ConTech Lab, SMV-analyse, 2024). 

Læs hele analysen her

I januar var ConTech Lab med til festivalen HÅNDVÆRK. Her var der imidlertid både stor nysgerrighed og innovationslyst at spore. Nels Andersen Ohrt og Rie Munck Petersen fra ConTech Lab var med for at sætte fokus på innovation og udvikling i håndværkerfagene, bl.a. med oplægget ‘en rejse fra analog til elektrisk og nu digital’.  

Her var der tydeligvis håndværkere og SMV’er på tværs af branchen, som var nysgerrige og fulde af gode idéer til, hvad der skal ske inden for deres fag og branche.  
 
“Vi havde rigtig mange forskellige håndværkere fra hele branchen forbi scenen og vores stand på festivalen, som var interesseret i innovation. Jeg talte bl.a. med Maria Lindboe Nielsen, som er bæredygtighedsansvarlig, og Anders Køhler, som er tømrer, i Raunstrup A/S. De havde en konkret udfordring i at få dokumenteret mængden af affaldsfraktioner, der afleveres på genbrugsstationerne, så de efterfølgende kan dokumenteres i deres regnskab.” fortæller Nels Andersen Ohrt, projektleder i ConTech Lab.  
 
Dialogen har efterfølgende ført til et samarbejde mellem ConTech Lab og Raunstrup A/S, hvor vi i samarbejde udvikler et digitalt værktøj, som kan løse den konkrete udfordring både for dem og for resten af branchen. 

“Det er fedt at opleve, at der findes nogle initiativer i byggebranchen som ConTech Lab, der vil være med til at tænke ud af boksen, når det gælder innovation og grøn omstilling. Vi glæder os til samarbejdet,” siger Maria Lindboe Nielsen.

Lmto89 B
Foto: HÅNDVÆRK 2024

Hvad med den grønne omstilling?  

Selvom bæredygtighed og grøn omstilling, i lige så høj grad som innovation og digitalisering, står højt på dagsordenen på tværs af brancher, er det ikke for alvor slået igennem som et forretningsgrundlag for håndværksvirksomhederne. Ifølge SMV-analysen arbejder 57% af de adspurgte virksomheder ikke, eller kun i mindre grad, med grøn omstilling, og en tredjedel af SMV’erne tror ikke, at deres kunder kommer til at efterspørge, eller stille krav, til bæredygtighed (ConTech Lab, SMV’analyse, 2024). 

Mange virksomheder har endnu til gode at omstille sig til en ny dagsorden, men forandring er på vej - og flere begynder at se forretningspotentiale i at arbejde med innovative og bæredygtighed.  

“Selvom analysen peger på manglende innovationslyst hos mange håndværksvirksomheder, ser vi alligevel en udbrydergruppe af SMV’er, der både kan og vil afprøve nye innovative og digitale løsninger, som kan sætte skub i den grønne omstilling. Kan vi finde løsninger, der virker for dem, vil det også virke for resten,” siger Frederik Krogsøe, som i samarbejde med ConTech Lab har udarbejdet SMV-analysen.  

 

Innovation og grøn omstilling skal gå hånd i hånd 

I ConTech Lab arbejder vi ud fra den overbevisning at data, digitalisering og teknologi er en forudsætning for at skabe og definere fremtidens byggeri, et mere bæredygtigt og produktivt byggeri.

Innovation skal være et nøgleredskab i den grønne omstilling af byggebranchen. I ConTech Lab søger vi at samarbejde med denne “udbrydergruppe”, der kan og vil skabe forandring. I fællesskab med den gruppe skal vi udvikle og afprøve innovative, digitale løsninger, der demonstrerer, at bæredygtighedsindsatser betaler sig.


Er du eller din virksomhed en del af udbrydergruppen, og har du en idé til et projekt eller lyst til at indgå i et samarbejde med ConTech Lab? Så hiv fat i Nels Andersen Ohrt