Brandteknisk Vejledning 10 Hovedvejledning del 1 e
Brandsikringsforanstaltninger, planlægning og gennemførelse
Formålet med denne vejledning er at samle viden og erfaringer om brandværnsforanstaltninger i forbindelse med udførelse af varmt arbejde i én samlet publikation, som dels giver erhvervslivet en teknisk operationel vejledning og dels skaber et fælles uddannelsesgrundlag for de udførende håndværkere. Vejledningen beskriver de arbejdsopgaver, der skal varetages af den, der bestiller varmt arbejde, den udførende virksomhed og den, der udfører det varme arbejde. Arbejdsopgaverne dækker både før, under og efter udførelse af varmt arbejde. Desuden beskrives, hvordan arbejdsstedet skal indrettes.
Varmt arbejde er en betegnelse for arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med varmeudviklende værktøj, eller hvor der arbejdes med eller frembringes flammer, gnister og brandfarlig opvarmning. F.eks. anvendes varmt arbejde i forbindelse med tagdækning, svejsning, skæring, lodning, tørring, opvarmning og ukrudtsbrænding, men kan også forekomme i andre processer.
Følger man denne vejledning, og overholdes alle krav specificeret i vejledningen, vurderer DBI, at et tilfredsstillende sikkerhedsniveau opnås.
Hvor denne vejledning afviges, bør det aftales med alle involverede parter. Det skal bemærkes, at det kan være muligt at dokumentere et tilsvarende sikkerhedsniveau på anden vis.
Vejledningen består af to dele. Del 1, Hovedvejledning samt del 2 Praktisk planlægning og udførelse.
Varmt arbejde kan opdeles i tre hovedgrupper:
- Varmt arbejde i forbindelse med tagdækkerarbejde
- Varmt arbejde i forbindelse med varme- og gnistproducerende værktøj
- Varmt arbejde i forbindelse med ukrudtsbrænding
Del 2 indeholder dels generelle forholdsregler, som gælder for alle tre hovedgrupper og dels afsnit med specifikke forholdsregler for den enkelte hovedgruppe.
Som supplement til vejledningen er der udarbejdet vejlednings- og undervisningsmateriale for hver af disse tre arbejdsopgavegrupper.