Foto: Erik Giudice Architeture

Tændstikbyen får kæmpe tændstik-inspireret togstation

Jönköping i Sverige – også kendt som Tændstikbyen – skal have ny, bæredygtig transporthub, og et af forslagene tager netop udgangspunkt i byens historie med en kæmpe træstruktur til mine om fortidens glansperiode.

I 1857 åbnede Jönköpings Tändsticksfabriks AB. Her lavede man bl.a. patenterede sikkerhedstændstikker, som blev en så kæmpe succes, at virksomheden i sin glansperiode havde hele fem store fabrikker kørende i byen. Jönköping, som ligger ca. 150 km øst for Göteborg, blev kendt som Tændstikbyen, og den titel er siden holdt ved. 

 

Så meget, at arkitektvirksomheden Erik Giudice Architeture nu foreslår at bygge en ny, kæmpe transporthub i en træstruktur, der giver stærke minder til byens fortid. Byggeriet bliver dog ikke med kedelige kantede træstrukturer, men en levende bygning, der giver nye muligheder for bryg af træ via en kombination mellem træ og polycarbonat.

 

Konceptet er en ”stue i skoven” og der er ingen tvivl om, at projektet er grønt. Ikke bare af udseende, men også fordi eksempelvis at regnvand bliver genbrugt til afvanding af områdets kommende grønne områder, og solpaneler installeret i træstrukturen vil være med til at sikre et lavt strømforbrug. 

 

Formålet er en stor, åben, lys struktur, som skal gøre området trygt at færdes i:

 

- Gennemsigtighed og åbenhed vil lade sollyset nå ned til platformene og de andre områder, og dermed sikres det, at alle områder på stationen har adgang til dagslys, og med indgange fra alle sider vil områderne føles sikre for alle brugere, lyder det fra arkitekten. 

 

Samtidig vil træstrukturen hjælpe med til at dæmpe lyden fra togene og den øvrige trafik og gøre området til en fredfyldt oase, hvor folk kan komme og slappe af.

 

Læs mere her

 

Kilde: Archdaily.com