Markedsdialog og Udbud med forhandling
Udbudsloven åbner for anvendelse af markedsdialog og udbud med forhandling. På basis af reglerne og helt aktuelle og omfattende erfaringer rustes du til optimal udnyttelse af mulighederne i en aktuel byggesag.
Kurset har ikke en aktuel kursusdato og -pris, men du kan kontakte os på kurser@molio.dk, hvis du ønsker at blive orienteret, når/hvis kurset atter udbydes.
- sådan anvender du mulighederne optimalt - få masser af erfaringer og vejledning. Og få det leveret af bl.a. Værdibyg og Bygningsstyrelsen, som kommer med et væld af dugfriske tunge erfaringer.
Markedsdialog er bygherrens nye redskab til tale med markedet og derigennem at optimere udbudsmaterialet, så det favner markedet og reducerer markedets transaktionsomkostninger.
Et efterfølgende udbud med forhandling bidrager med at afstemme forventninger hos bygherre og tilbudsgiver til det kommende byggeri.
Gennemførelse af udbud med forhandling kan bidrage til konkrete afklaringer af risici, der sædvanligvis medfører en reduktion i tilbudspriser.
Formål / udbytte
Den nye udbudslov åbner for anvendelsen af nye fleksible udbudsformer. Der er høstet en del erfaringer med anvendelsen af markedsdialog og udbud med forhandling, som du nu kan drage stor nytte af.
Du lærer:
- hvornår du kan og bør bruge hvad
- hvordan du gør det - og får det optimale ud af det som udbyder og tilbudsgiver
- hvor faldgruberne er
Indhold
Overblik over reglerne
Kort overblik over de muligheder for fleksible udbudsformer, som udbudsloven indeholder.
Anvendelsen af markedsdialog og udbud med forhandling
Baseret på konkrete, højaktuelle erfaringer med anvendelse af markedsdialog og udbud med forhandling, får du et solidt overblik over den samlede proces fra alle parters side.
Du får gennemgået forløbet hele vejen gennem planlægning til tildeling, og får mulighed for at drøfte udfald og centrale problemstillinger mv.
Det betyder, at du bl.a. kommer gennem:
Markedsdialog
- Hvad er formålet med markedsdialogen og forhandlingen i den konkrete sag? Hvordan kan den bidrage optimalt til, at rådgivere kan få input, sparring og forslag fra entreprenører i udbudsprocessen, så kommunikation bliver synkron i stedet for asynkron?
- Hvordan sættes de overordnede rammer?
- Hvordan kan markedsdialogen tilrettelægges og gennemføres, så den bedst afdækker, hvordan udbuddet gennemføres mest hensigtsmæssigt - ift. udbud med forhandling (og/eller konkurrencepræget dialog)?
Udbud og tilbud - udbud med forhandling
- Hvornår bør de enkelte udbudsformer anvendes? Hvornår er det nyttigt at anvende udbud med forhandling?
- Hvordan tilrettelægges udbudsprocessen?
- Hvor mange tilbudsgivere? Hvordan udvælges virksomhederne til konkurrencen? Hvad kan gøres for at få et seriøst felt af tilbudsgivere?
- Hvordan skrues udbudsmaterialet sammen?
- Hvordan sikres, at entreprenører - og evt. leverandører og producenter - bedst kommer i spil?
- Dialogen: Hvilken dialog er mulig under udarbejdelsen af tilbud? Hvordan køres møderne? Hvem må vide hvad - og hvornår? Hvordan drager udbyder mest mulig nytte af alle de oplysninger der gives? Hvordan kan udbudsmaterialet ændres løbende på baggrund heraf?
Evaluering og tildeling ifm. udbud med forhandling
- Hvordan evalueres tilbuddene både de foreløbige og de endelige?
- Hvordan foregår tildelingen af opgaven?
Der vil være fokus på alle involverede parter, og hvordan de hver især og samlet får det optimale ud af de nye udbudsformer.
Ny vejledning fra Værdibyg
Med den nye vejledning i hånden bliver du klogere på, hvad udbud med forhandling er, hvornår udbudsformen kan anvendes samt hvilke typer udbud, der egner sig til forhandling. Derudover indeholder vejledningen bl.a. en udførlig guide til hvordan bygherre og de bydende forbereder sig bedst til forhandlingerne samt mulige forhandlingstemaer.
Undervisningsform
Et effektivt mix mellem oplæg, cases og drøftelser.
Målgruppe
Alle i bygge- og anlægssektoren med ansvar som ordregivende myndighed, tjenesteyder og lignende, der arbejder med eller under indflydelse af EU s udbudsdirektiver, herunder
- Regioner
- Kommuner
- Statsvirksomheder
- Forsyningsvirksomheder
- Entreprenører
- Arkitekt- og rådgivende ingeniørfirmaer
- Servicesektoren
- Leverandører
- Jurister og revisorer
NB!: Det forudsættes, at du har et vist kendskab til de eksisterende udbudsregler og udbudsloven.
Rabat
Tilmeld 4 fra samme virksomhed og betal kun for 3.
Gælder kun ved samtidig tilmelding og kan ikke kombineres med andre rabatter.
Undervisere
Enhedschef Bo Kobber Petersen, Bygningsstyrelsen
Advokat og ingeniør Henrik Fausing, Dansk Byggeri - har repræsenteret Dansk Byggeri i Udbudslovsudvalget
Ekstern lektor Ib Steen Olsen, DTU Management (ordstyrer)
Sekretariatsleder, civ. ing., Ph.D. Rolf Simonsen, Værdibyg
Advokat Malene Fenger Lund, Kuben Management
Rådgivere og entreprenører fra konkret case
Baggrund
Med udbudsloven er skabt større fleksibilitet i valget af udbudsform og større frihed ved tilrettelæggelsen af den valgte udbudsform for byggerier omfattet af EU s regler.
Der er dermed lagt op til nye samspilsformer i byggeprocessen i det vigtige spørgsmål om samarbejdet mellem bygherre og virksomheder ved udbud.
Loven sætter fokus på formerne: udbud med forhandling, konkurrencepræget dialog og innovations-partnerskaber.
Bygningsstyrelsen har indhøstet en del erfaringer med markedsdialog og med udbud med forhandling - hvorfor dette er i fokus på kurset.
Konkurrencepræget dialog er kun anvendt i meget begrænset omfang.
Molio forbeholder sig ret til ændringer.