Gennem 6 workshopdage og 6 webinarer får du en bred indføring i de værdier en eksisterende bygningsmasse indeholder og som en bæredygtig renoveringsproces kan være med til at løfte. Uddannelsen er bygget op om 6 tematiserede workshopdage, hvor vi starter med det brede perspektiv, som giver et overblik over tilgangen, problemstillingerne, rammerne og den strategiske tilgang til renovering. Derefter følger fire temadage, der fokuserer på henholdsvis teknisk, social, miljømæssig og økonomisk værdiskabelse. Workshopdagene vil være en blanding af indlæg, dialog og praktiske øvelser.
Undervejs i uddannelsesforløbet vil der i grupper blive arbejdet med renoveringsstrategier og bæredygtighedstiltag for 3 konkrete cases, der afspejler forskellige bygningstyper. Casearbejdet afsluttes på dag 6 med eksamen og gruppernes arbejde bliver samlet i et fælles katalog med viden og tilgange til de 3 bygningstypologier. Kataloget får du med hjem, så du kan gøre brug af den fælles viden, når du skal prioritere, sætte de rigtige mål og vælge værdiskabende virkemidler i din næste bygningsrenovering.
Dag 1 – perspektivering
Introduktion til problemstillinger, renovering i et helhedsperspektiv, ressourcetilgang og blik på værdierne i det eksisterende byggeri. Formålet med dag 1 er at give deltagerne overblik over den kontekst en bæredygtig renovering skal forholde sig til, og den strategiske tilgang og helhedstilgang det kræver, at arbejde med bæredygtighed i renoveringsprojekter.
- Introduktion - problemstillinger og formål
- Bæredygtig renovering - helhedstilgangen, ressourcebank
- Klimamål og renovering – EU-framework, ESG, BR, DK bæredygtighedsmål
- Den bæredygtige renoveringsstrategi - vision og mål
- Bæredygtighedsplanen - roller, ydelser, mål
- Caseintroduktion
Dag 2 – indsatsområder (Teknisk værdiskabelse)
Kortlægninger, byggetekniske problematikker og levetider, fremskyndet vedligehold, energiforbrug og problematiske stoffer. Formålet med dag 2 er at give deltagerne indsigt i den viden om en bygning, der er nødvendig at kortlægge for at skabe et grundlag for valg af bæredygtige indsatsområder i en renovering.
- Baseline - indsatsområder / udfordringer
- Byggeteknik i renovering – identificere potentialer for forbedring
- Efterisolering
- Fugthåndtering
- Installationer
- Bygningskortlægning - klimaskærm, faktisk u-værdi, installationseffektivitet
- Ressourcekortlægning
- Problematiske stoffer og screening/krav
Mærkningsordninger / certificering
- Bygningsreglementet - krav/udfordringer
Energi/ressourceforbrug/pladsbehov
Dag 3 – social værdiskabelse
Transformation, æstetik, fleksibilitet, brugerinvolvering, myndigheder og proces. Formålet med dag 3 er at give deltagerne indblik i det potentiale for social værdiskabelse, der ligger i en renovering. Transformationspotentialet, de vigtige interessenter og de nødvendige processer, der kan hjælpe til at løfte den sociale værdi i projektet.
- Bygningstypologier, periode og byggeteknik
- Transformation - ny værdiskabelse
- Arkitektoniske værdier i renovering
- Fleksibilitet i udformning
- Sociale kvaliteter i renovering
- Brugerproces og inddragelse
- Myndigheder
Proces i forhold til udbud, sociale forhold fra bruger til arbejderne i den anden ende af værdikæden
- Renoveringskriterier (sociale) i de gængse certificeringsordninger
- Øvelse: rollespil i forhold til at bytte hatte og se tingene fra de andres perspektiv
Dag 4 – miljømæssig værdiskabelse
Cirkularitet og klimaeffektiv renovering. Formålet med dag 4 er at give deltagerne indblik i og værktøjer til at arbejde med det cirkulære og klimaeffektive perspektiv i renoveringsprojekter. Deltagerne vil blive introduceret for udfordringer og potentialer i den cirkulære tilgang, bæredygtige materialevalg og hvordan man efterviser det, principper for design for adskillelse og hvordan der kan arbejdes med dokumentation i form af bygnings- og materialepas.
- Cirkularitet - udfordringer og potentiale
- Klimaeffektiv renovering
- Selektiv nedrivning
- Bæredygtighed i materialer
- LCA i renovering - varianter / total-lca og knappe ressourcer /
- Design for adskillelse / (kemi)
- Bygnings- og materialepas
Dag 5 – økonomisk værdiskabelse
Prioriteringer ud fra totalværdiprincipper, fremskyndet vedligehold og bæredygtig totaløkonomi i renovering. Formålet med dag 5 er at give deltagerne indblik i de totaløkonomiske- og totalværdimæssige overvejelser der ligger i de gode langsigtede og bæredygtige renoveringsprojekter. Deltagerne får øvelse i arbejdet med målsætninger, bæredygtighedsplan og renoveringsstrategi, som er en forudsætning for eksamensopgaven.
- Tilgange til økonomi – vedligeholdelsesstrategi / drift - energisparepris, rentable energibesparelser
- LCC og bæredygtig totaløkonomi i renovering
- Totalværdi – prioriteringer
- Øvelse: Mål og målbarhed
- Bæredygtighedsplan / renoveringsstrategi
Dag 6 – krystallisering
Den bæredygtige renoveringsproces. Formålet med dag 6 er at give kursisterne mulighed for at præsentere deres eksamensopgave, få kritik af en opponentgruppe der har arbejdet med samme case, og få viden og input fra de andre gruppers casearbejde. Gruppernes arbejde afleveres i en ensartet form og bliver til en vejledning / videnssamling med renoveringsstrategier og bæredygtighedstiltag for 3 forskellige bygningstypologier.
- Præsentation og feedback gr. 1 og gr. 2
- Præsentation og feedback gr. 3 og gr. 4
- Præsentation og feedback gr. 5 og gr. 6
- Opsamling på ’den bæredygtige renovering’
- Evaluering og afrunding