Herobillede Miljørådgiver I Byggeriet 1600X900
Uddannelser

Uddannelse for Miljø- og ressourcekoordinatorer

Bliv klædt effektivt på til at kunne varetage rollen som Miljø- og ressourcekoordinator iht. bekendtgørelsernes krav – og bliv helt klar til den kompetencevurdering, der efterfølgende skal bestås for at få den officielle anerkendelse.

Kurset varer ialt 5 dage.

Tema
Uddannelser
15.000,-
18.750,- inkl. moms

Early bird: 15.000 kr. ekskl. moms, hvis du tilmelder dig inden 1. februar 2025. Dag 3 på uddannelsen er gruppearbejde - ikke fremmøde.

  • Beskrivelse
  • Program
  • Undervisere
  • Praktisk

Som miljø- og ressourcekoordinator (MRK) skal du varetage koordineringsarbejdet med nedrivningsplanen og derved sikre, at nedrivningen udføres efter principperne for selektiv nedrivning, herunder udarbejdelse af en miljø- og ressourceplan. Du er som koordinatoren bygherrens forlængede arm.

Kurset klæder dig på til at varetage denne rolle og gør dig klar til at klare de efterfølgende  kompetencevurdering der giver dig det officielle uddannelsesbevis. Denne del varetages af Learnmark (se mere under "Proces for at opnå uddannelsesbevis som MRK'er")

Du bliver som MRK udpeget af bygherren til at forstå en koordinatorfunktion som kræver indsigt i alle elementer i planlægning og udførelse af en nedrivningsproces. Kurset er derfor tilrettelagt således, at du opnår

Kompetencer i:

  • Standardiserede nedrivningsplaner, udfyldelse og arbejde ud fra standardiserede nedrivningsplaner.
  • Sporbarhed af affald.

Kendskab til:

  1. Selektiv nedrivning.
  2. Lovgivning og regler på miljø- og affaldsområdet.
  3. Lovgivning og regler på byggeområdet, med fokus på genbrug.
  4. Cirkulær økonomi i byggeriet, bæredygtigt byggeri og CO2-beregninger, livscyklusvurderinger.
  5. Miljøkortlægning og problematiske stoffer.
  6. Nedrivning af konstruktioner med PCB og asbest - og andre problematiske stoffer, samt forskellige metoder til miljøsanering.
  7. Slutkontrol af nedrivning i forhold til problematiske stoffer.
  8. Affaldsfraktioner (typer og forekomst), modtagelse og videre anvendelse af affaldsfraktioner og materialehåndtering ved nedrivning.
  9. Affaldshåndtering og affaldssortering på byggepladsen.
  10. Ressourcekortlægning og ressourcepotentialer.
  11. Ledelse af produktion/hold, herunder viden om opstart af nedrivningsarbejde, samarbejde, effektiv kommunikation, mødeledelse, processtyring, tilsyn og dialog på byggepladsen.
  12. Arbejdsmiljø og sikkerhed på byggepladsen.
  13. Sikkerhed i forbindelse med arbejde med problematiske stoffer.
  14. Sortering og logistik på byggepladsen ved nedrivning.
  15. Aktører i nedrivningen

Akkurat som foreskrevet i bekendtgørelsen.

Se udbytte.

Du får det leveret gennem et mix af teoretiske dele, oplæg, webinar, hjemmeopgaver etc.

Det inkluderer bl.a.:

  • Grundforståelse af forudsætninger og regler for systemet
  • Sådan skal miljø- og ressourcekortlægning forstås og tilses
  • Hvad er god ressourcekortlægning?
  • Potentialer og gode løsninger.
  • MRK-rollen i praksis
  • Hvad kræves af byggeteknisk forståelse og materialeforståelse – af dig som MRK og / eller af den der laver kortlægningen, hvis det ikke er dig (kan dog let være samme person der tager prøver og styrer kortlægning).
  • Arbejdsmetodikker ifm. miljø- og ressourcekortlægning
  • Indblik i Værdibygs vejledning om ressourcekortlægning – mhp at sikre, at ressourcekortlægning resulterer i genbrug eller genanvendelse af ressourcer – eller måske endda i, at bygningen bevares i stedet for at blive revet ned.

Uddannelsen er skræddersyet til rådgivere som planlægger nedbrydningen og nedbrydere/entreprenører som udfører nedbrydningen.

Det forventes på Molios uddannelse, at du har et godt vidensniveau om f.eks. miljøscreening, ressourcescreening og håndtering af miljøfremmede stoffer.

Dette f.eks. opnået ved uddannelsesniveau som bygningskonstruktør/ingeniør og arkitekt med velfunderet byggeteknisk forståelse.

Du har måske (/ eller ønsker at få) titler som Bæredygtighedsrådgiver, Bæredygtighedskonsulent, Bæredygtighedsspecialist, Ressourcekoordinator, Ressourcekortlægger, Ressourcespecialist, Konsulent  - Cirkulært byggeri, Miljøkoordinator, Miljøkortlægger, Miljøscreener, Bæredygtighedsingeniør, Bæredygtighedsleder osv.

Af bekendtgørelse nr. 496 af 21/05/2024 Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/496) fremgår af §9, at ”Nedrivningsarbejde, hvorved hele eller dele af en bygning fuldstændigt fjernes, skal ske som selektiv nedrivning og i overensstemmelse med bilag 2 og 3, hvis det fjernede etageareal udgør mindst 250 m2.”

Og

”Bygherren skal ved nedrivningsarbejde omfattet af § 9 udpege en eller flere miljø- og ressourcekoordinatorer, som skal koordinere den selektive nedrivning under planlægningsfasen og under nedrivningsfasen.

Stk. 2. Bygherren skal udpege mindst én miljø- og ressourcekoordinator, før udfyldelse af den standardiserede nedrivningsplan, og senest tre uger før nedrivningen påbegyndes.

  • 20. Bygherren skal sikre, at miljø- og ressourcekoordinatorens opgaver udføres af personer, der har et uddannelsesbevis i henhold til bekendtgørelse om uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig.”

I bekendtgørelse om uddannelse til miljø- og ressourcekoordinator og ressourceansvarlig (bekendtgørelse nr. 497 af 21/05/2024) fastsættes regler om obligatorisk uddannelse for miljø- og ressourcekoordinatorer og ressourceansvarlige for selektiv nedrivning på bygge- og anlægsområdet.

I bekendtgørelsen står:

”En miljø- og ressourcekoordinator skal være i besiddelse af et uddannelsesbevis for gennemført uddannelse.

Stk. 2. Uddannelsesbevis for gennemført uddannelse kan opnås af de personer, der under et uddannelsesforløb har tilegnet sig de i bilag 1 anførte kompetencer hos en uddannelsesinstitution, jf. § 9, stk. 1.

Stk. 3. Et uddannelsesforløb til miljø- og ressourcekoordinator har en varighed på mindst 5 arbejdsdage.

§ 4. En person kan ved en individuel kompetencevurdering op imod de enkelte kompetencemål, jf. bilag 1, tilegne sig et uddannelsesbevis som miljø- og ressourcekoordinator, såfremt denne kan dokumentere at have opnået de relevante kompetencer på anden vis. Den individuelle kompetencevurdering foretages af uddannelsesinstitutionerne, jf. § 9.

§ 5. Et uddannelsesbevis, jf. §§ 3 og 4, er gyldigt i en periode på 3 år.

Stk. 2. Uddannelsesbeviset kan forlænges med en periode på 3 år, hvis miljø- og ressourcekoordinatoren har gennemført et opfølgende kursus inden udløbet af uddannelsesbevisets gyldighedsperiode.

Stk. 3. En forlængelse, jf. stk. 2, gælder fra den dato, hvor miljø- og ressourcekoordinatoren har gennemført det opfølgende kursus.”

Da MRKs rolle i høj grad er en koordinatorfunktion, og koordinatoren skal kunne styre processen omkring nedrivningsplanen, herunder sikre at der er samarbejde mellem de aktører, der deltager i nedrivningens forskellige faser, er der i uddannelsesforløbet et stort fokus på procesledelse.

Nedrivningsproces: Skal sikre indsigt i nedrivningsprojektets faser og processer, samt sikre indsigt i opgaverne blandt nedrivningsprojektets aktører. Der skal altså opnås viden og overblik over faserne i et nedrivningsprojekt samt fasernes indbyrdes afhængighed.

Procesledelse: Skal understøtte lederskab, herunder temaer som at facilitere, samarbejde, kommunikere effektivt, lede møder mv. Skal skabe forståelse og evner til at styre processen omkring udfyldelse af nedrivningsplanen/kontrolplanerne, samt tilsyn og dialog på pladsen.

Miljø- og ressourcer: En gennemgang af fx lovgivning samt grundprincipper i nedrivning, miljøsanering og miljøkortlægning, affaldshåndtering, genbrug- og genanvendelse og indretning af byggeplads.

5 dages uddannelse strakt ud over 3 uger:

Uge 1 – dag 1+2:

2 dages fremmøde.

Kl. 9-16 begge dage.

Uge 2 - dag 3:

1 dag uden fysiskfremmøde med gruppearbejde baseret på lille hjemmeopgave - og online vejledning

Uge 3 – dag 4+5

2 dages fremmøde inkl. eksamen.

Kl. 9-16 + 9-15.

Eksamen til sidst på dag 5.

Frivillige tests undervejs, der styrker dig til at bestå afsluttende prøve.

Der er ikke inkluderet overnatning på kurset. Hvis du har brug for overnatning, skal du kontakte kursusstedet og selv bestille

I bekendtgørelsen står, at en person kan "tilegne sig et uddannelsesbevis som miljø- og ressourcekoordinator, såfremt denne kan dokumentere at have opnået de relevante kompetencer på anden vis. Den individuelle kompetencevurdering foretages af uddannelsesinstitutionerne, jf. § 9."

Når du har gennemført kurset, så er du stærkt rustet til det næste trin, som er, at du skal kompetencevurderes hos Learnmark.

Du kompetencevurderes op mod de enkelte kompetencemål i bekendtgørelsens bilag 1, som er netop de mål, vi har fuld fokus på her på dette kursus.

Hvis du klarer dette, så modtager du uddannelsesbeviset.

Læs evt. mere her: https://kursus.learnmark.dk/ikv-miljoe-og-resursekoordinator

 

Er på vej.

Niels Trap
Co-Owner , Trap Rose & Ekblad Rådgivende Ingeniører og Biologer

Niels Trap

Morten Munck
Ingeniør, miljørådgiver, DGNB Konsulent , Trap Rose & Ekblad

Morten Munck

Civilingeniør Niels Trap, TRE – Trap, Rose & Ekblad

Ingeniør – Miljørådgiver – DGNB Konsulent – AMK Morten Munck, TRE – Trap, Rose & Ekblad

Niels Trap har mere end 25 års erfaring som rådgiver inden for miljø, nedrivning og byggeaffald. Niels har været i de projekter for Miljøstyrelsen der har dannet grundlag for reglernes udformning. Niels er også fagredaktør hos Molio inden for området miljøsanering og nedrivning.

Morten Munck har konkret praktisk erfaring fra flere nedrivningsprojekter, hvor Morten har fungeret som miljø- og ressourcekoordinator.

Kurset koster 16.500 kr. ekskl. moms

Early bird: 15.000 kr. ekskl. moms, hvis du tilmelder dig inden 1. februar 2025

Kurset udbydes med mindre klassehold, så der vil være et begrænset antal pladser.

Medlemsrabat
Hvis du er medlem af Konstruktørforeningen, så får du 10% i rabat. Du skal blot nævne det ifm. tilmeldingen.
Denne rabat kan ikke kombineres med andre rabatter.

Du skal medbringe egen laptop.

Frivillige tests undervejs

Læs om vores digitale kursusmaterialer 

Der er ikke inkluderet overnatning på kurset. Hvis du har brug for overnatning, skal du kontakte kursusstedet og selv bestille