Heisings klumme

3 gode grunde til at vælge mægling ved Voldgiftsnævnet

Hver anden uge skriver entrepriseretsadvokat Simon Heising klummer om entreprisens og byggejuraens mange spørgsmål og tvister. I denne uge har han fokus på tre gode grunde til at vælge mægling ved Voldgiftsnævnet.

Hvad er mægling ved Voldgiftsnævnet?

Mægling ved Voldgiftsnævnet refererer til en proces, hvor en neutral tredjepart – en mægler, bistår parter i en tvist med at finde en løsning uden en formel rets- eller voldgiftssag. Med andre ord fungerer mægling ved Voldgiftsnævnet som en alternativ tvistløsning uden for retssystemet.

I mæglingsprocessen vil mægleren lede processen og hjælpe parterne mod en gensidig acceptabel løsning. Formålet er således at løse tvisten ved at opnå en aftale, som begge parter kan acceptere.

People

Jeg vil i det følgende give dig tre gode grunde til at vælge mægling ved Voldgiftsnævnet frem for en rets- eller voldgiftssag.

Grund nr. 1: Fordi det virker

Efter en langvarig tvist ønsker man næppe at se henimod en lang og kompliceret rets- eller voldgiftssag, der kan tage op til flere år. Det er her, at mægling kommer dig til undsætning.

Mægling er nemlig kendt for at fungere som effektiv konfliktløsning. Ca. 72% af alle mæglingssager slutter på dagen. Og for dem der ikke gør, har jeg kun én gang de sidste 25 år oplevet, at sagen ikke efterfølgende bliver forliget. Succesraten er altså tæt på 100%.

Spørgsmålet til dig er derfor: Hvorfor spilde sin tid med en langvarig sag?

Grund nr. 2: Penge at spare!

Rets- og voldgiftssager betyder udgifter til partsrepræsentationer og selve rets- og voldgiftssagen, og jeg tør vist godt sige, at vi sjældent taler små beløb. Men frygt ej – her er penge at spare. Svaret er selvfølgelig mægling ved Voldgiftsnævnet.

Mens mæglerens bidrag er en brøkdel af omkostningerne ved en retssag, og mæglingens kortere proces betyder færre udgifter til advokater, er dette den billige løsning til håndtering af tvister.

Grund nr. 3: Alt det løse

En ting er tiden. En anden ting er pengene. Og så er der alt det løse. Hundredvis af interne timer brugt til forberedelse til de lange retssager. Ærgrelser, risiko og tab af nattesøvn. Frustrationer. Dette er blot få af mange omstændigheder, der tager på energien i forbindelse med rets- og voldgiftssager.

Gør dig selv den tjeneste at vælge dine kampe med omhu. Her er mægling ved Voldgiftsnævnet det nemme valg.

Hvordan sikrer du dig, at din tvist løses gennem mægling ved Voldgiftsnævnet?

Står du i en situation, hvor du ønsker at lægge en entreprisetvist på hylden, burde du nu være overbevist om, at mægling er vejen frem. Det er hurtigere, det er billigere, og det tager mindre af din energi.

Men hvordan sikrer du, at din tvist løses ved mægling? På falderebet får du to måder, som sikrer dig, at din tvist kan løses gennem mægling ved Voldgiftsnævnet:

  1. Vedtag AB 18. Netop AB 18 regulerer mægling som tvistløsning.
  2. Hvor AB 18 ikke vedtages, lav en aftale om at bruge mægling i tilfælde af uenighed.
Der er stor efterspørgsel efter Molios kurser i byggejura, som er til at gå til for praktikere.
Byggejura

Kurser om byggejura

Molio udbyder en lang række kurser om byggejura, som er udviklet i samarbejde med erfarne praktikere og dygtige advokater, der også er gode formidlere.

Læs mere om vores kurser om byggejura.

Læs mere