Hvilke ting slås parterne om?
Der er kun tre sikre ting her i tilværelsen: Fødsel, død og forsinkelser i byggerier.
Vi får 10-20 nye henvendelser om ugen fra bygherrer, entreprenører eller rådgivere. De fleste falder i følgende kategorier: ekstra-, mangels- og tidskrav.
Det er min klare fornemmelse, at det mest forvirrende for parterne er tidskrav. Hverken bygherren eller entreprenøren har et klart billede af rettigheder og pligter. Derfor er det oftest endt i en fastlåst stillingskrig, hvor parterne ikke kan komme videre.
Tidskrav - 11 principper du skal være opmærksom på:
Forvirringen ved tidskrav kan reduceres, hvis man forstår 11 grundlæggende principper:
- Entreprenøren har bevisbyrden for, at forsinkelse ikke er ansvarspådragende - ikke bygherren.
- Økonomi, som følge af tid, afhænger 100% af, hvad der er årsagen til forsinkelsen. Med andre ord: Hvis entreprenøren ikke ved, hvorfor byggeriet er forsinket, kan han ikke opgøre sit endelige krav.
- Dagbod skal varsles. Helst med det samme - ellers er det bortfaldet.
- Dagbodsklausuler skal være klare og entydige. Hvis entreprenøren skal udlede størrelse og terminer af alt muligt andet, er dette ikke opfyldt.
- Forcering (betaling) kræver enten en klar aftale, eller at bygherre uberettiget har nægtet entreprenøren fristforlængelse.
- Tidskrav skal opgøres “nedefra og op” og ikke “oppefra og ned”. Dvs. med udgangspunkt i de enkelte, konkrete følger og udgifter – og ikke baseret på efterkalkulationer.
- Tidsplaner er ikke altid bindende, hvis de helt grundlæggende har været urealistiske. Heller ikke selvom de har været vedlagt kontrakten.
- “Kritisk vej”-analyser fylder mere i teorien end i sagerne. Hvis man kan overbevise dommerne om, at der var forsinkelser, og at der var en bygherrerisiko, får man ofte en økonomisk kompensation.
- Man får sjældent, hvad man beder om. Tidskrav er de type krav, der er mest tilbøjelige til at blive skønsmæssigt reduceret af voldgiftsretten.
- Opgørelse af entreprenørens tidskrav kan ikke vurderes ved en hurtig afgørelse - medmindre kravet er under de ”magiske” 200.000 kr. Så ”kør” sagerne i små bidder - ikke i store lunser.
- Bygherres tilbagehold pga. modregning i dagbodskrav kan ikke vurderes ved en hurtig afgørelse. Så entreprenøren bør også i den sammenhæng få vurderet kravet i små bidder under 200.000 kr. Alternativt kan entreprenøren ”køre” kravene som forenklet voldgift – under forudsætning af at kravene er under 1 mio. kr.