Sådan lyder det fra Gitte Haar, indehaver af Center for Cirkulær Økonomi, der har faciliterede en debat om forankring af cirkulær økonomi på ledelsesniveau i hele værdikæden på Circular Build Forum.
– Nøgleordene er kvalitet, genbrug og genanvendelse, og så skal priserne på byggevarer og affald op, så vi får incitamenterne til at genbruge og genanvende til at renovere og restaurerer frem for at bygge nyt, siger hun.
Hun mener, cirkulært byggeri stadig er i sin spæde start, og at der stadig er mange barrierer. Byggeriet har dog taget hul på emnet før mange andre brancher, og byggeriet bliver mødt af rigtig megen ny lovgivning de næste år, siger hun.
– Byggeriet skal op i omdrejninger, hvis vi skal imødekomme de nye krav, og i det hele taget have en forretningen, sådan som verdensøkonomien udvikler sig. Husk på, at vi her på jorden er løbet tør for ting, for udvinding af jomfruelige råstoffer har store konsekvenser for vores planet, ligesom de meget lange og uigennemsigtige værdikæder skaber meget ustabile økonomier. Hvis ikke byggeriet kommer i gang og får styr på sine påvirkninger og begynder at tænke nyt og ”gammelt”, så bliver vi disruptet fra helt ukendte aktører, som det skete i bilbranchen.
De største barrierer er de manglende kompetencer i at forstå, hvad bæredygtighed og cirkularitet er. Der er stadig rigtig mange aktører, som overhovedet ikke kender til denne dagsorden endnu. Dernæst er dette en ledelsesdagsorden, siger Gitte Haar:
– Det virker stadig, som om vi mest taler om de tekniske og praktiske barrierer, men hvis ikke ledelsen i virksomhederne forstår det her, så misser de den vigtigste strategiske dagsorden - og så får vi ikke etableret de nye samarbejder langs værdikæderne, der skal til for at få gang i omstillingen til cirkulær økonomi. Dernæst er der selvfølgelig en masse praktisk og tekniske barrierer som sporbarhed, mærkning, genbrug og genanvendelsessystemer, kortlægning, indholdsstoffer osv. Men de bliver først løst i stor skala, når der er et bredere og dybere fokus i virksomhedsledelserne og på det politiske niveau.
Molio leverer fortsat værktøjerne til omstillingen
Alle ved, at der er fart på den bæredygtige udvikling og omstilling i hele byggeriets værdikæde. Vi er godt hjulpet på vej af de første lovkrav til bygningers CO2-aftryk – og ikke mindst af en bred brancheforståelse for, at vi kan flytte mere, når vi arbejder sammen. Derfor er det dejligt at se så mange på Circular Build Forum i dag, sagde adm. direktør i Molio, Christina Hvid, da hun sammen med andre kræfter bag Circular Build Forum bød velkommen på kongressens første dag.