Den nye digitale struktur for beskrivelser i Beskrivelsesværktøjet 2.0, der udviklet af Molio i samspil med 45 fagredaktører fra hele byggebranchens værdikæde, giver mange nye muligheder for integration af data.
Nyudviklede softwareoverbygninger til Beskrivelsesværktøjet 2.0 udviklet af NTI, Glasshouse og NBS Nordic (tidl. BIM Shark) gør det nemmere end nogensinde før at få fuldt udbytte af det nye digitale format.
— Det digitale format giver mulighed for, at man i vores system, NTI Connect-specs kan se bygningsdele samtidig med, at man laver sine beskrivelser. Man behøver ikke længere være Revit-ekspert for at se, hvor de forskellige bygningsdele sidder i modellerne, siger Simon Fiele, product owner i NTI.
Det nye Moliospec-format, der kan behandles af de eksterne softwareløsninger, giver nu mulighed for at anvende værktøjet, som et ægte digitalt redskab, der kan bruges i samspil med anden data.
Kan stadig bruges på traditionel vis
Det vil fortsat være muligt at arbejde med beskrivelser i PDF’er og Word-dokumenter, men de største fordele ved det nye system opnås ved digital anvendelse, der meget nemmere både kan kobles sammen integreres i interne digitale workflows i byggeriets virksomheder.
— Hvis man ikke har et digitalt system i sin virksomhed, bruger man typisk et tekstbehandlingsprogram, som Word til at indtaste beskrivelserne manuelt, og der har man ikke samme mulighed for at koble sine beskrivelser sammen med en model, der giver skarpere overblik over sammenhængen, siger Simon Fiele.
Tiden hvor projektdata skulle afstemmes manuelt med 3D-modeller er forbi. Med Beskrivelsesværktøjet 2.0 rykker beskrivelser ind i den digitale tidsalder. På sigt er det planen, at endnu mere data skal kunne kobles sammen, fortæller Simon Fiele:
— Vores system kører, men bliver optimeret løbende med udgangspunkt i input fra brugerne. Du kan i dag synkronisere data fra Revit-modeller. Vi arbejder på, at vi på sigt skal kunne hente endnu flere egenskabsdata ind i programmet, hvilket vil skabe store fordele i det praktiske arbejde og give endnu større samspil mellem beskrivelser og modeller.
Med udgangspunkt i dialog med parterne, er det Molios forventning, at alle danske kommuner og regioner, samt øvrige store både offentlige og private bygherrer vil at adoptere Beskrivelsesværktøjet 2.0 som den nye de facto standard for udbudsmateriale i fremtiden.
Om Beskrivelsesværktøjet 2.0
Beskrivelsesværktøjet 2.0 rummer 6-7.000 sider med højt detaljerede basisbeskrivelser, dokumentation og kontroltjek, der er struktureret og systematiseret, så det er nemt at gå til som bruger.
Den nye udgave kan inddele beskrivelserne, så de enkelte aktører på et byggeri i højere grad kan nøjes med at forholde sig til det, som har direkte relevans for deres arbejdsopgaver. Det reducerer mængden af papirer eller digitale dokumenter, der skal udfyldes og læses.
Derudover sikrer det færre afvigelser mellem tegninger, beskrivelser og den praktiske udførelse af byggeriet, hvilket i sidste ende betyder færre fejl og mangler på det færdige byggeri.
Beskrivelsesværktøj 2.0 er en videreudvikling af Beskrivelsesværktøjet (B1.000) fra 2007 og rummer mere end dobbelt så mange beskrivelser som den tidligere version. Det gør det langt mere fleksibelt at tilpasse beskrivelsesmaterialet til det enkelte projekt.