Branden i Grenfell Tower – hvad kan vi lære?

Mange husker nok de ubehagelige billeder af boligtårnet i flammer tilbage i juni 2017. Branden i Grenfell Tower kostede 72 mennesker livet, og både brandsikringen af bygningen og beredskabets ageren var efterfølgende under heftig debat. Nu kan du høre et eksklusivt oplæg om branden, hvad der gik galt og hvordan man kunne have undgået katastrofen.
People

Onsdag den 14. juni 2017 kort før klokken 1 lokal tid brød en voldsom brand ud i beboelsen Grenfell Tower i London-bydelen Kensington.

Branden startede i et defekt køleskab i en af lejlighederne på en af de nederste etager i det 70 meter høje højhus på 24 etager, og ilden spredte sig hurtigt både indvendigt og udvendigt til de øvrige etager.

Hundredvis af brandfolk og 45 brandbiler blev indsat til at slukke branden.

Man skønnede, at der på tidspunktet for branden kunne have befundet sig op til 600 personer i de 120 lejligheder. Det britiske politi mener, at ca. 230 personer faktisk befandt sig i bygningen, da branden brød ud.

72 personer omkom.

Livsfarlig facaderenovering

Brandspecialister konkluderede i 2018, at den altafgørende årsag til brandens katastrofale omfang var en nylig renovering af huset, der havde medført, at facaden var uden brandmodstandsevne.

Grenfell var ellers bygget med et meget højt niveau af brandsikring tilbage i 1974. Før en facaderenovering i 2014-2016 var facaden af rå beton, og vinduerne havde rammer af stål eller træ.

Under renoveringen blev vinduerne skiftet ud, og facaden blev efterisoleret og beklædt med nye hvide facadepaneler - alle materialer uden brandmodstand.

I en efterfølgende rapport om branden blev brandvæsnets håndtering af ulykken desuden sat under kritik. ”Brandvæsnet var dårligt forberedt på en brand som denne, og personalet var ikke trænet til så store hændelser.”