ConTech Lab

Byggeri og biodiversitet er forbundet med hinanden

Biodiversitet og natur skal være nøglekomponenter i fremtidens byggeri. Men hvorfor er byens natur og biodiversitet så vigtig? Og hvorfor skal vi tage højde for det, når vi planlægger og bygger vores byer?

Vi skal til at ændre tankegang, når det handler om naturen. Beslutningstagere på både politisk og erhvervsniveau skal forstå, hvorfor byens natur og biodiversitet er vigtig og hvorfor naturen har betydning for bylivskvaliteten og bør være en integreret del af byen.

People

Det var de overordnede budskaber, da Kristine Kjørup Rasmussen, biodiversitetsudvikler og biolog fra Oiko, Susanne Grunkin, Senior Kreativ leder og Kompetenceleder for bæredygtighed URBAN hos Arkitema og Christina Haupt Toft, stifter af Circle Consulting og tidligere Vicedirektør i ConTech Lab mødtes til panelsamtale om emnet. En ny national metode til kortlægning af bynatur er et af de første vigtige skridt.

Bynatur skal være levende

Forestil dig at leve i en by uden bynatur. Du ville savne årstidernes farver og løvfald. Det spirende forår ville ikke være helt så spirende. Der ville ikke være træer til at give skygge eller beskyttelse mod kraftig vind og kastevinde fra høje bygninger. Risikoen for oversvømmelser i forbindelse med styrtregn ville være stor, da der ikke ville være træer og grønne områder til at absorbere og lede vandet naturligt væk.
- Alt dette blandet med de klimaforandringer vi allerede mærker til – ja, så har vi svaret på, hvorfor byens natur vil blive en stadig vigtigere faktor, som vi skal indregne i vores byggede miljøer, siger Susanne Grunkin fra Arkitema og uddyber, at det ikke bare handler om ”tilfældig natur”, men om natur, der lever. Natur, hvor begreber som habitater, arter og biodiversitet bliver sat i fokus.

- Byggebranchen belaster naturen og biodiversiteten. Det kommer vist ikke bag på nogen. Men så meget desto vigtigere er det, at vi nu får gjort noget ved det – både i forbindelse med det enkelte byggeri, men også i de materialer og ressourcer, der anvendes, siger Susanne Grunkin.

- Byggeriet har et kæmpe ansvar. Ikke bare i byerne. Faktisk sker op imod 80 pct af branchens påvirkning af biodiversitet faktisk uden for byerne. Primært gennem råstofindvinding. Og dette påvirker klodens naturlige økosystemer og ressourcer negativt, siger Christina Haupt Toft.

Vi skal først forstå, hvad bynatur er

Så hvordan kan vi tænke naturudvikling ind i byggeri og planlægning? Det starter med at forstå, hvad bynatur er. Bynatur omfatter alt det grønne og blå i byen, herunder græsplæner, træer, buske, vand og endda grønne tage og vægge. Det kræver, at vi tænker på naturen i alle faser af byggeriet, fra planlægning til design og implementering. Derudover bør byggeriet omfatte bæredygtige materialer og genanvendelse for at minimere påvirkningen af biodiversiteten. Dette kan også hjælpe med at reducere CO2-udledningen og transport af materialer. Ved at integrere naturen i byens struktur, kan vi skabe mere klimarobuste og levende omgivelser.

Der er brug for målinger

Men branchen har brug for en fælles tilgang til at arbejde med biodiversitet. Derfor er en national metode til kortlægning af bynatur under udvikling.

Metoden omfatter registrering af levesteder (habitater) i byen, herunder areal, tilstand, artsdiversitet og ressourcer for fauna. Ved at have en fælles tilgang til måling af bynatur bliver vi i stand til at sammenligne resultater på tværs af områder og tid samt at fastsætte ambitiøse mål for at forbedre forholdene for biodiversiteten i vores byer:

- For at arbejde med at fremme biodiversitet, bliver vi nødt til at vide, hvad den aktuelle tilstand er. Hvis vi vil sætte mål for biodiversitet og sikre, at vi lever op til målene, ja, så har vi brug for en metode til at måle udviklingen over tid og til at sammenligne områder. Uden en målemetode famler vi lidt i blinde, siger Kristine Kjørup Rasmussen, som har været en stor drivkraft i pionerprojektet fra ConTech Lab om udvikling af national metode til kortlægning af bynatur.

- I sidste ende er målingen af bynatur og biodiversitet afgørende for at forstå, hvordan vi kan bevare og beskytte vores naturressourcer i byerne. Ved at integrere bynatur i byplanlægning og byggeri kan vi skabe mere bæredygtige og livskvalitetsrige bymiljøer. Dette kræver samarbejde på tværs af sektoren og en fælles forståelse af, hvorfor byens natur er så vigtig, afslutter Christina Haupt Toft.

Prøv Bynatur-app her

Indtil nu har 469 personer på 295 projekter anvendt appen.  

Se eller gense webinaret med panelsamtalen her