Efteruddannelse i bæredygtigt byggeri

Hvordan renoverer man bæredygtigt? Uddannelse gav bygningskonstruktør nye perspektiver

Hvornår skal vinduer udskiftes? Kan man genbruge tagsten i andre bygninger? Der er store klimagevinster i at renovere mere, og det kan godt gøres mere bæredygtigt. Det fik bygningskonstruktør Anders Markussen nye perspektiver på igennem uddannelsen Certificeret Rådgiver i Bæredygtigt Byggeri.
”Der er et ønske om at gøre tingene på andre måder, end vi er vant til, også inden for bygningsrenovering.”

Det fortæller bygningskonstruktør Anders Markussen fra A4 Arkitekter & Ingeniører i Søborg, som er specialiseret i bygningsrenoveringer. Netop renoveringer er et område, der får mere og mere fokus i byggeriets bæredygtighedsdebat, fordi der er store klimagevinster at hente i renovering og bevarelse af bygninger frem for nedrivning og nybyggeri.

Men hvordan sikrer man, at renoveringsbyggeri også gøres mere bæredygtigt? Det fik bygningskonstruktør Anders Markussen nye svar med hjem på fra sin uddannelse til Certificeret Rådgiver i Bæredygtigt Byggeri.  

People

Foto: Nye tagsten vs. genbrugstagsten i tagudskiftningprojektet "På Bjerget" udført af A4 Arkitekter & Ingeniører

Anders Markussen har arbejdet som bygningskonstruktør siden 2016 og oplever, at interessen for bæredygtige løsninger er stigende. 

"Det er dels krav i bygningsreglementet, som er blevet strammet hen ad vejen, men også et ønske fra bygherre om at gøre noget mere. Det er særligt inden for de sidste 3 år, at nogen er begyndt at spørge ind til, hvad man kan gøre," forklarer han. 

Og bygherre spiller en afgørende rolle i at skubbe til de mere bæredygtige løsninger, for det er i sidste ende bygherre, der skal betale. Derfor er økonomien også fortsat en stor faktor, når der skal vælges løsninger. 

"Jeg føler faktisk ikke, at der er så meget modstand imod bæredygtige løsninger. Næsten alle vil gerne trække i den retning. Det er som oftest de øknomiske begrænsninger, der sætter en stopklods for udviklingen. Min rolle er at kunne rådgive om, hvor langt de kan gå, om vi fx kan udføre arbejdet i andre materialer eller på en anden måde, uden at det bliver vildt meget fordyrende," fortæller Anders.

Ideen til at efteruddanne sig inden for bæredygtigt byggeri var Anders Markussens egen, men han mærker en stor opbakning fra ledelsen.

"Jeg mærker en meget stor opbakning fra ledelsen, som ønsker at udvikle firmaet i en bæredygtig retning. Vi har en oprigtig interesse i rent faktisk at udføre de her ting, men også at positionere os på området," fortæller Anders Markussen.

Hos A4 Arkitekter & Ingeniører er der en lille gruppe på tre medarbejdere, som udgør et bæredygtighedsudvalg, som ser på, hvordan firmaet kan udføre renoveringsarbejde mere bæredygtigt, og udvikle de metoder, de anvender. 

Uddannelsen Certificeret Rådgiver i Bæredygtigt Byggeri har givet Anders et sæt redskaber til at kunne styrke den del af virksomheden.

"Jeg kan bedre hjælpe bygherre med at træffe velovervejede, bæredygtige valg. Fx laver vi mange vinduesudskiftninger. Vores grænse – eller min personligt – har rykket sig i forhold til, hvornår vinduer står til at redde. Nu ser vi på, om tilstanden måske kan istandsættes eller reddes med en forsats-løsning."

Som certificeret rådgiver i bæredygtigt byggeri har Anders blandt andet fået et overblik over, hvilke indsatsområder der giver den størst mulige bæredygtighedsværdi, hvilke materialer eller byggemetoder der giver mening, og hvordan man udfører relevante beregninger og dokumentation på området. 

"Jeg håber fx, at vi kan gøre mere inden for materialevalg. At vi kommer til at gå endnu mere op i, hvor materialerne kommer fra, hvilken belastning de udgør og vælge de certificerede alternativer." 

Kompetenceudvikling skaber motivation  

Ligesom mange andre i bygge- og anlægsbranchen ser Anders Markussen også nødvendigheden i at sikre sig nye kompetencer inden for bæredygtighed, fordi branchen rykker sig i den retning.

Men den personlige udvikling er lige så afgørende for Anders:  

"Jeg ville ikke have taget uddannelsen, hvis jeg ikke interesserede mig for det. Det har været motivation nok i sig selv," siger Anders, der synes det er vigtigt hele tiden at lære noget nyt, også efter at man er færdiguddannet. 

Relaterede kurser og uddannelser