Circular Build Forum 2025

Den cirkulære revolution i byggeriet – en samtale med Gilli Hobbs, keynote på Circular Build Forum '25

Med mere end tre årtier inden for bæredygtighed i det byggede miljø og en baggrund inden for forskning, policy og praktisk implementering er Gilli Hobbs blevet en fremtrædende figur i byggeriets omstilling fra lineær til cirkulær økonomi. Vi har talt med hende om hendes karriere, hendes drivkraft og om fremtiden. Hvor langt er vi nået? Har vi grund til at være optimistiske, og hvad skal drive udviklingen fremad?

Byggebranchen mødes af et stigende pres for at adoptere mere bæredygtige, cirkulære praksisser. En af de fremtrædende skikkelser i kampen for cirkularitet er Gilli Hobbs, Sustainability & Circularity Advisor, direktør for Reusefully Ltd. og formand for B558/1 Circular Economy in Construction – et britisk udvalg, som skal levere input til den danskledede EU-komité for udviklingen af europæiske standarder for cirkulær økonomi i byggeriet, CEN TC350 SC1.

Med mere end tre årtier inden for bæredygtighed i byggebranchen og en baggrund inden for forskning, policy og praktisk implementering har Gilli Hobbs en dyb indsigt og erfaringer, der kan kaste lys over såvel fortiden som fremtiden for cirkularitet i byggesektoren.

People

En karriere forankret i bæredygtighed

Gilli Hobbs' karriere inden for byggeriet startede for mere end 30 år med en uddannelse i miljøvidenskab i midten af 1980'erne.

"Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde inden for dette felt," husker Hobbs.

Efter at have beskæftiget sig med regulering af affald blev hun en del af den formålsdrevne organisation Building Research Establishment (BRE) i 1994, hvor hun arbejdede med affaldsrecycling i nedrivningsprojekter.

"Det var min første rigtige indgang til det, vi nu kalder cirkularitet. Dengang var der ikke rigtigt nogen, der havde forsøgt at gøre noget lignende," forklarer hun.

Hendes arbejde hos BRE, som inkluderede pionerprojekter såsom kontrol af affaldsplaner før nedrivning, banede vejen for en karriere, hvor det har handlet om at udfordre status quo og skubbe grænserne for bæredygtighed i byggebranchen.

Hobbs' passion for sit arbejde er tydelig, når hun reflekterer over sin karriere.

"Den erkendelse, at man ikke behøver at acceptere status quo, har defineret meget af min karriere. Det handler om konstant at stræbe efter at flytte os fra den nuværende situation til en bedre," siger hun.

Denne drivkraft har banet vej for Hobbs ind i en række højprofilerede projekter – fra EU-initiativet Buildings as Material Banks (BAMB) til Meridian Water regeneration project i Enfield, London. Hun har også været med til at udvikle SMARTWaste-softwaren, som er blevet et bredt anvendt værktøj til miljørapportering i byggeriet i Storbritannien.

Motivationen bag missionen

Hvad har drevet Gilli Hobbs til at dedikere sit liv til noget så komplekst og udfordrende som cirkularitet i byggeriet? For Hobbs er det en kombination af nysgerrighed, et ønske om at løse store problemer og en tro på innovationens kraft.

"Jeg er motiveret af behovet for at forstå, hvad best practice er, og derefter implementere det," forklarer hun.

Denne utrættelige jagt på forbedring har holdt Hobbs i spidsen sit felt, hvor hun konstant har presset på for nye standarder og metoder, der kan gøre en konkret forskel. Troen på betydningen af systematisk udvikling, formaliserede retningslinjer og standarder som driver for forandring har været en hjørnesten i hendes arbejde. 

"Man kan bruge hele sit liv på at tale om, hvad der skal gøres, men intet vil ændre sig, før vi standardiserer de bedste praksisser," hævder hun.

Hvad så nu? Fremskridt og barrierer for cirkularitet

Ifølge Hobbs har feltet for cirkularitet i byggeriet gjort betydelige fremskridt i de seneste år. Men der er stadig lang vej igen, påpeger hun.

"Der er et stort fokus på CO2-reducering, hvilket er afgørende for at tackle klimaproblemerne," bemærker hun. Hun understreger dog også, at cirkularitet handler om mere end blot CO2.

"Genbrug af materialer – som mursten, beton og stål – kan føre til massive reduktioner i CO2-udledninger. Men vi skal også tænke over, hvordan vi kan genanvende eksisterende bygninger. Hvordan kan vi bevare de strukturer, vi har, og få dem til at fungere for os?"

På trods af disse fremskridt anerkender Hobbs, at rejsen mod fuld cirkularitet er langt fra enkel. En af de største udfordringer er manglen på incitamenter til at adoptere cirkulære praksisser.

"Forsyningskæden vil reagere og ændre sig, eller den vil uddø – det er innovationens natur," siger hun. "Men lige nu er incitamenterne ikke fuldt på plads. Det er dyrt at adoptere disse praksisser, hvilket betyder, at det kræver en meget motiveret kunde eller et lovgivningsmæssigt pres."

Manglen på økonomiske incitamenter forværres af forsyningskædens kompleksitet. "Mange processer, systemer og organisationer er ikke sat op til at gøre tingene anderledes. Det kan være frustrerende, at vi ikke ser ud til at kunne omstille os hurtigere," indrømmer Hobbs. "Forsyningskæden er kompliceret, og den er ikke der endnu."

Fremtiden for cirkularitet i byggeriet

På trods af udfordringer forbliver Hobbs optimistisk omkring fremtiden for cirkularitet i byggebranchen.

"Vi kan ikke gå tilbage til fortiden," insisterer hun. "Vi skal integrere nye teknologier og digitale elementer i vores tilgang. Ting som materialepas og miljøvaredeklarationer (EPD'er) er alle en del af ligningen."

Og for Hobbs er overgangen til en cirkulær økonomi ikke noget, vi skal frygte, men omfavne.

"Jeg kan godt lide forandring. Det er ikke skræmmende for mig. Vi skal indse, at cirkularitet snart vil blive en del af forretningsstandarden."

CBF25 er der, vi får tingene til at ske

Hobbs mener, at arrangementer som Circular Build Forum den 28.-29. januar er afgørende for at drive overgangen til cirkularitet.

"Hvis folk ikke er overbeviste om, at tidevandet er ved at vende, så skal de deltage i begivenheder som denne," siger hun. "Bevidstheden er stigende, og det bliver klart, at den lineære økonomi er et uddøende koncept. Cirkularitet vil ikke være valgfrit meget længere."

CBF25 samler ligesindede organisationer og fagfolk, der er dedikeret til at omsætte de cirkulære principper til virkelighed. "Alle har en rolle at spille i dette," understreger Hobbs. "Vi skal alle samarbejde og kommunikere meget bedre, og CBF er et af de steder, hvor vi gør det. Det er her, vi mødes for at få tingene til at ske."

Læs om Circular Build Forum 2025

Gilli Hobbs – professionelt CV

  • Sustainability & Circularity Advisor
  • Director i Reusefully Ltd.
  • Formand for det nationale udvalg (UK) B558/1 Circular Economy in Construction – et britisk udvalg, der skal give input til EU-komitéen for udviklingen af europæiske standarder for cirkulær økonomi i byggeriet, CEN TC350 SC1

Gilli Hobbs er baseret i Frankrig og Storbritannien og har leveret teknisk og ekspert-input til bæredygtighedsrelaterede projekter inden for det byggede miljø i 30 år. Hun var direktør i det strategiske rådgivningsteam hos BRE indtil 2021, hvor hun arbejdede med lavemissionsbygninger og byggematerialer, cirkulære og lean principper, vedvarende energiteknologier og bæredygtige samfund. Gilli har erfaring med at lede komplekse og tværfaglige arbejdsprogrammer såsom Home of 2030, EU BAMB (Buildings as Material Banks) og EU-studier om måling af og principper for cirkulær økonomi, samt levering af målrettet teknisk input til blandt andet implementeringen af cirkulær økonomi ved Meridian Water regeneration project i Enfield. Hun var desuden med til at udvikle det udbredte miljørapporteringssoftware SMARTWaste og har udarbejdet skræddersyede, internationale bæredygtighedsstandarder. Hun er i øjeblikket formand for B558/1 Circular Economy in Construction, et britisk udvalg, der skal give input til EU-komitéen for udviklingen af europæiske standarder for cirkulær økonomi i byggeriet, CEN TC350 SC1.



Relaterede kurser, uddannelser og konferencer