Mens den danske byggebranche gennemgår en massiv, digital omstilling, ændres samarbejdsformer og forretningsgange, og det kræver stærke ledelseskompetencer.
Digitale forandringer kræver teamledelse
At være en god leder i byggeriet har altid krævet alsidige kompetencer, men en forandringsproces i den skala, som den digitale omstilling bliver, kræver særlig indsigt i de mekanismer, der kan bære medarbejderne godt igennem processen.
Den danske byggebranche har kurs mod en fuldt ud digitaliseret, dataforankret og tværfagligt samarbejdende byggebranche, og derfor lancerer Molio en ny lederuddannelse målrettet byggeriets ledere – med fokus på blandt andet teamledelse.
Pas på med at proppe folk i en kasse
Kunsten at sammen sætte et velfungerende team af medarbejdere, der har forskellige fagligheder og personligheder, kan betyde hele forskellen på, om en omstillingsproces bliver en god eller en destruktiv og dyr oplevelse, forklarer Jais Sørensen.
Han er direktør i Incento, har arbejdet med ledelsesudvikling i mange år og er derfor underviser på Molios lederuddannelse.
– Pas på med at give folk en farve, en arbejdspersonlighed eller med proppe dem i en kasse. Lad dem være det bedste, de kan – sig selv. Og kig så kollektivt på alle profilerne
– hvad skal du som leder være opmærksom på? Og hvordan får du mest ud medarbejdernes kompetencer? Hvordan skaber du teams med god energi?, siger Jais Sørensen.
Husk en solid midtbane og et vågent forsvar bag stjerneangriberen
Som leder får du ikke mest ud af dine medarbejdere, hvis du blot stikker dem en opgave og beder dem løse den. Tværtimod får du meget ud af at interessere dig for deres faglighed, særlige kompetencer og personlighed.
– Hvordan placerer du din medarbejder i et team, hvor han eller hun bliver den bedste udgave af sig selv – både fagligt og personligt? Formår du den øvelse, at spille dine medarbejdere stærke, vil de også spille hinanden og dig stærkere – og sådan kan du komme godt igennem en omstillingsproces, siger Jais Sørensen og tilføjer:
– Og husk, at en angriber ikke er bedre end den midtbane og det forsvar, han har i ryggen. Definér rollerne: Hvad er vores strategi? Hvem holder øje med, hvad vi overser i processen? Hvem er spilfordeler? Hvem tør komme med vilde ideer? Hvem holder styr på bundlinjen?
Kommunikér tydeligt
Du og dine medarbejdere er en del af en større værdikæde, og derfor er det vigtigt at synliggøre, hvordan den enkeltes indsats bidrager til den samlede omstilling. Skab en cirkulær ansvarsfølelse og et kollektivt blik for det samlede projekt og målet med opgaven, forklarer Jais Sørensen:
– På samme måde skal du tage din egen rolle og ledelsesdisciplinen alvorligt fra starten - ellers kan meget gå tabt. Ledelse er ikke noget, der foregår til særlige festlige lejligheder. Det er et fuldtidsjob – og det skal du vise dine medarbejdere.
Vil du vide mere om ledelseskurser og anden opkvalificering hos Molio? Så klik her