CLT og limtræskonstruktioner

Få helt styr på bedste praksis for CLT og limtræ

Træ som konstruktionsmateriale kan blive én af de redningsplanker, der skal nedbringe byggeriets CO2-udledning. Men der er også udfordringer med fx dimensionering af CLT og limtræskonstruktioner. Der er derfor god grund til at tilegne sig bedste praksis på området og lære, hvordan CLT og limtræskonstruktioner skal dimensioneres. Her kan du læse mere om hvorfor.
People

Statikken i konstruktioner med CLT og limtræ

De største udfordringer ved at bruge CLT og limtræ vedrører statikken. Derfor skal designet i nogle tilfælde tænkes anderledes.

Når man arbejder med træ, skal der tages højde for både lastvarigheder og fugtpåvirkninger, og dette er ikke nødvendigvis relevant i samme grad, når man arbejder med andre materialer. Lastvarigheder og fugtbevægelser kan have stor indflydelse på det endelige design, og skal adresseres i de tidligere faser. Derudover vil samlinger skulle vurderes tidligere, da pladskravene til samlingerne i mange tilfælde vil dimensionere de omkringliggende elementer. Det siger Jacob Ettrup, kompetencechef for trækonstruktioner hos Artelia A/S.

Derudover er CLT et forholdsvist nyt materiale, som først er blevet inkluderet i det danske nationale anneks til Eurocode 5 i sommeren 2024. CLT-konstruktioner har derfor tidligere været designet med udgangspunkt i alment teknisk fælleseje og producentguider. Med implementeringen af CLT i det danske nationale anneks er der ændringer ift. tidligere grundlag.

Lær om regelændringerne for beregning af CLT-konstruktioner på kurset Dimensionering af CLT og limtræskonstruktioner

Forhold med indflydelse med æstetik og statik

Jacob Ettrup Petersen tilføjer, at det ikke alene er statikken, som er afgørende, når man skal designe trækonstruktioner. Forhold omkring både brand og akustik også kan have indflydelse på de endelige valg – både på de æstetiske og statiske.

Ved specielt større byggerier er det vigtigt at være bevidst om, hvilke faldgruber koordineringen med andre fag kan have på det endelige statiske system.

I samarbejde med Bo Pedersen, kompetencechef for Trækonstruktioner hos Artelia A/S underviser Jacob Ettrup Petersen på Molios kursus, Dimensionering af CLT og limtræskonstruktioner. På dette 2-dages kursus gennemgås de generelle regler for trækonstruktioner, og det vil derfor også være en god genopfriskning for ingeniører, som tidligere har arbejdet med træ.

Kursus i dimensionering af CLT og limtræskonstruktioner

På kurset Dimensionering af CLT og limtræskonstruktioner får du grundlæggende viden om egenskaberne for CLT og limtræ og sammenbyggelighed.

Du lærer at beregne konstruktioner og samlinger samt udføre statisk eftervisning af trækonstruktioner som bærende byggesystem. Derudover gennemgås eksempler på samlinger og på, hvordan samlinger har indflydelse på konstruktionen. Også beregningsmetoderne for CLT gennemgås, så kursister efterfølgende vil være i stand til at beregne på CLT-elementer, siger Jacob Ettrup Petersen.

- Vi gennemgår også, hvordan man beregner trækonstruktioner i forhold til en standardbrand. Og vi diskuterer, hvornår denne ikke længere vil være gældende, så mere avancerede metoder bør tages i brug. Endelig gennemgår vi de problematikker, som akustikken typisk pålægger konstruktionsingeniøren, og hvordan man bør håndtere dette, siger Jacob Ettrup Petersen.

På kurset gennemgås desuden andre byggesystemer i træ, så kursisterne også kan regne på træelementbyggerier af træskeletvægge og -dæk, ligesom der gives eksempler på, hvordan disse systemer kan kombineres med byggesystemer af CLT.

Samlet set kommer kurset rundt omkring de fleste aspekter af træbyggeri set fra en konstruktionsingeniørs perspektiv.

Tilmeld dig kurset her