Kompetenceudvikling

Fra arkitekt til bæredygtighedschef – om kompetencer og karriereveje i byggeriet

Karriereveje er ikke altid lineære. Det er arkitekt Kristian Knorrs karriere ét eksempel på. Uden en decideret karriereplan har han i stedet brugt løbende kompetenceudvikling som et greb til at forme sin karriere i den retning, han ønskede. Nu sidder han i en stilling, han brænder for.
People

Den professionelle udvikling, Kristian har været igennem, viser, at karriereveje ofte er ikke kun er et resultat af strategiske og målrettede valg.

Det er i høj grad også styret af de tilfældigheder og muligheder, der opstår hen ad vejen, samt ikke mindst et ja til løbende kompetenceudvikling:

"Der har ikke været en decideret plan, jeg har fulgt, men jeg har fokuseret på at tage de valg, der skulle til, for at arbejde med de ting, jeg synes er interessante. Der er efteruddannelse virkelig et stærkt redskab til at redefinere sig selv og sin karriere."

Lad dig inspirere af, hvordan andre har formet deres karrierevej i byggebranchen

Fra æstetik til bæredygtighed

Kristian Knorrs passion for arkitektur startede tidligt. Fra folkeskolens praktikforløb til HTX-studier med arkitektur som linjefag pegede pilen på arkitekturen. Efter et sabbatår begyndte marketingdisciplinen dog at trække i ham. Men med kun 10 minutter til ansøgningsfristen valgte han alligevel arkitektstudiet til, og det blev et valg, han aldrig har fortrudt.

Under arkitektstudiet begyndte Kristians fokus at bevæge sig fra æstetik over mod bæredygtighed. Forskellige engagerede undervisere begyndte at åbne hans øjne for, hvordan arkitekturen og det byggede miljø kan spille en nøglerolle i at fremme både den klimamæssige og sociale bæredygtighed.

Efter sin afgang fra arkitektskolen startede Kristians karriere som nyuddannet med stillinger hos en række anerkendte tegnestuer som Lendager, GXN og AART Architects. Her arbejdede han også med bæredygtighedsprojekter, der i høj grad var fagligt udviklende.

Men på trods af spændende projekter og certificeringer i både DGNB og WELL følte han behov for at styrke sin profil – også for at få mere stabilitet, udvikling og ansvar i sit arbejdsliv. Fortsat i byggebranchen, men ikke nødvendigvis som arkitekt.

Uddannelse gav dokumentation på kompetencer, nye værktøjer og netværk

”Da jeg skal søge videre, går det op for mig, at jeg ikke nødvendigvis har kompetencemangel, men dokumentationsmangel på mine kompetencer. Det er blandt andet en af årsagerne til, at jeg vælger at styrke mit CV med Molios uddannelse til Certificeret Bæredygtighedsleder."

Læs mere om uddannelsen til Certificeret Bæredygtighedsleder

Med uddannelsen ønskede Kristian at profilere sig som arkitekt, men også inden for bæredygtighed og ledelse. Bæredygtighedslederuddannelsen gav altså ikke blot Kristian et kompetenceløft. Det var også et vigtigt signal til branchen om hans faglige ekspertise.

Samtidig gav uddannelsen Kristian nye værktøjer inden for strategisk ledelse og økonomistyring – færdigheder, man sjældent tilegner sig på arkitektskolen, men som har været værdifulde især for den stilling, han endte med at få, nemlig som bæredygtighedschef hos teglproducenten egernsund wienerberger – en stilling, som efteruddannelse i høj grad har hjulpet ham i retning af, og hvor han trives: 

”Min nuværende stilling er den, hvor jeg har haft allermest ansvar på det område, jeg brænder allermest for, og hvor jeg har den bedste leder, jeg nogensinde har haft.”

”Jeg tror, at det kompetencestempel har betydet rigtigt meget for mig. Udover at den har givet mig viden, har det spillet meget til min fordel, at jeg har haft denne uddannelse på mit CV,” mener Kristian.

Kristian havde også stor glæde af at møde andre på uddannelsen, der arbejdede i krydsfeltet mellem byggeri, bæredygtighed og ledelse.

”Det netværk, jeg fik på uddannelsen, var exceptionelt godt for mig. Jeg mødte en masse, som jeg kendte, også oplægsholdere, og fik gode kontakter.”

For Kristian har efteruddannelse altså ikke bare været tilegnelse af nye kompetencer og en faglig opgradering. Det har også været en investering i at opnå ny inspiration, opdage nye muligheder og få dokumentation på sine kompetencer: 

”Efteruddannelse er et virkelig et stærkt redskab til at redefinere sig selv og sin karriere. Man kan tage et aktivt valg om sin egen udvikling og dykke ned i de emner man brænder for.

Udforsk kurser og uddannelser inden for bæredygtigt byggeri

 

DK MKT PHO Kristian Knorr In Brickworks (8)

Kristian Knorrs tips – derfor bør du videreuddanne dig

1. Efteruddannelse dokumenterer dine kompetencer

”Jeg vidste meget om bæredygtighed i praksis, men manglede formel dokumentation på mine kompetencer. Jeg tror, at det kompetencestempel har betydet rigtigt meget for mig.”

 

2. Efteruddannelse giver nye værktøjer

”Ledelse, SMART goals og økonomistyring var nyt for mig – men afgørende for at kunne tage større ansvar.” 

 

3. Efteruddannelse giver netværk og muligheder

”Det netværk, jeg fik på uddannelsen, var exceptionelt godt for mig. Jeg mødte en masse, som jeg kendte, også oplægsholdere, og fik gode kontakter.”

 

4. Efteruddannelse er en gevinst for forretningen

 

”Efteruddannelse er en udgift nu og her, men hvis du kan hjælpe med at sætte en ny retning og skabe værdi for forretningen, kan det vise sig at være millioner værd på bundlinjen.”