Alle nyheder

God arkitektur – og mad – er forbundet med steder

Beton, glas og træ sætter sit solide og stilrene aftryk på bygninger verden over. I sin nye kogebog viser den danske arkitekt Marianne Ibler, at bygninger ikke blot handler om de fysiske rammer, men også om mennesker, mad og minder.
People

Til sin konfirmation fik Marianne Ibler en hæftebog med et grafisk omslag tegnet af tegneren og arkitekten Ole Kortzau. For nogle ville hæftet blot være en symbolsk gestus, men for Marianne Ibler blev det et personligt opslagsværk med alle hendes favoritopskrifter, mindeværdige måltider – og de steder, hun har nydt dem.

– Jeg skrev mange noter om mad ned på mine arkitektrejser ud i verden, men det var faktisk min mor, mormor og farmor, der især lærte mig at lave dansk og kroatisk mad, siger arkitekten, der udkommer med sin kogebog ’Arkitektens måltid’ den 22. november 2018.

I bogen tager hun læseren med på sine personlige arkitektrejser til international byggekunst – fra ikoniske søjlebygninger i Rom og huse ved Adriaterhavskysten i Kroatien til traditionelle bygninger med rispapirvægge i Japan – som inspirerer hende i madlavningen i danske rammer.

– Kogebogens røde tråd er mine oplevelser og minder om arkitektur, men mine kvindelige forbilleder har givet mig evnerne til at kunne dele dem med andre, så bogen handler også om min familie, siger Marianne Ibler.

Bogreception på Paustian

Hæftet er nu blevet til den arkitektoniske kogebog, som Marianne Ibler allerede som helt ung drømte om at udgive. Og det er ikke tilfældigt, at hun for flere år siden fik øje på arkitekturens og madens fællestræk. I sit professionelle arbejde har hun en passion for nordisk arkitektur, hvor tankegangen er, at sted, rum og mennesker skal harmonere.

– God arkitektur – og mad – er forbundet med steder, og derfor har jeg udgivet flere bøger om nordisk arkitektur. Det var naturligt for mig at tage næste skridt og udgive en kogebog, som viser min tolkning af arkitektur i hverdagsmad, siger Marianne Ibler, der i forbindelse med sin udgivelse afholder bogreception i midten af den flotte bygning Paustian – et sted, som er kendt for at gøre arkitektur til en del af design- og madoplevelser.

Her inviterer Marianne Ibler til paneldebat om steders samspil med arkitektur og mad. I panelet sidder blandt andet Kim Utzon, søn af den anerkendte arkitekt Jørgen Utzon, som tegnede Paustian i 1987. Samt den kendte danske landskabsarkitekt Kristine Jensen.

Læs mere om arrangementet på Facebook.

Blå bog: Marianne Ibler

Marianne Ibler er uddannet arkitekt fra arkitektskolen i Aarhus i 1995. Hun har en Ph.D. i arkitektur-teori, har studeret arkitektur i Rom og skrevet speciale fra Kina. Hun har arbejdet på tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects, har i en årrække undervist i arkitektur og design på Aalborg Universitet og er kendt for sin ekspertise inden for især nordisk arkitektur.

Med forlaget Archipress M, som hun stiftede for 13 år siden, ønskede hun da også at informere arkitekter, bygningsindustrien og folk med interesse for bygninger, design og arkitektur om den helt unikke position og tilgang til byggeri som nordisk arkitektur og design har.

Hun har udgivet og skrevet flere bøger om emnet – blandt andet den internationalt anerkendte ’Global Danish Architecture’, der er en bogserie på syv bind og den nyeste bogserie News in Nordic Architecture om helt ny Nordisk arkitektur.