IKT i anlæg og infrastruktur

IKT i anlæg og infrastruktur – komplekse udfordringer kalder på nuancerede løsninger

IKT i anlæg er en disciplin under udvikling. Men flere steder er tilgangen stadig hverken tilstrækkelig moden eller standardiseret. Hvad skal der til for at mestre den komplekse IKT-disciplin i anlæg? VDC Designleder hos Per Aarsleff A/S, Linda J. Casares Medin, giver et bud.

Ifølge Linda J. Casares Medin, VDC Designleder hos Aarsleff, er der sket meget i forhold til den digitale tilgang til projekter i anlægsbranchen, og ambitionerne er voksende. Men udfordringerne er komplekse og kræver nuancerede svar og tværfaglige kompetencer.

People

Linda J. Casares Medin har de sidste 6 år arbejdet med digitale aftaler og VDC på forskellige typer af anlægsprojekter hos Aarsleff og er en af underviserne på Molios kursus IKT i anlæg og infrastruktur.

Hun oplever, at tilgangen til IKT i anlæg flere steder stadig hverken er tilstrækkelig moden eller standardiseret. Der er således projekter, hvor der ikke findes krav til IKT, og andre, hvor der stilles flere og strengere krav til IKT for alle de involverede aktører.

Skal man gøre fremskrift med IKT-arbejdet, kræver det en nysgerrig tilgang, er den grundlæggende holdning hos Aarsleff. Målet er nemlig at opnå en øget forståelse for hinandens udfordringer og succeser, så man kan optimere de indbyrdes aftaler og processer, øge effektiviteten i arbejdet og forbedre kvaliteten af projekterne.

Forskellige anlægsprojekter – forskellige løsninger

Et af de grundlæggende spørgsmål er, hvordan teknologi kan hjælpe det gode samarbejde i anlæg bedst muligt.

Anlægsprojekter er af meget varierende karakter, og derfor findes der ikke én metode eller tilgang, som løser alt. I stedet skal man finde den rette kombination af løsninger.

Det er ikke en helt simpel øvelse. For på komplekse projekter med forskellige interessenter, som har forskellige fokusområder, kan det være svært at forstå, hvilke informationer der er vigtige, og hvordan og hvornår de skal bruges. Det samme gør sig gældende for, hvilke teknologier der er optimale til at udarbejde og dele disse informationer, så vi kan håndtere og udnytte dem rigtigt.

”Det er vigtigt, at vi reflekterer over, om de krav, der stilles eller kunne stilles, skaber værdi for os og vores samarbejdspartnere, og hvilke konsekvenser disse krav har på egne og andres opgaver.”

Hvilke udfordringer skal IKT løse?

En af de grundlæggende forudsætninger for at skabe effektive processer fra design til udførelse og drift er succesfuld udveksling og vedligehold af informationer. 

"Noget af det, som de gode aftaler bidrager til, er at grænsefladerne og ansvarsfordelingen er veldefinerede, og at informationerne kan bruges aktivt, når man er ude på byggepladsen," forklarer Linda J. Casares Medin.

Det er dog stadig udfordrende at designe rammerne, som får dette til at fungere, mener Linda J. Casares Medin. Blandt andet fordi, det i de tidlige faser er svært at vurdere de konsekvenser, IKT vil have igennem hele byggeprocessen og for driften.

"De store anlægsprojekter strækker sig over mange år, og den digitale udvikling går så hurtigt. Samtidig er virkeligheden kompleks, og vi arbejder i byggebranchen med avancerede teknologier, men også nogle gange med håndskitser på et stykke papir. Derfor skal der være plads til en vis grad af fleksibilitet fra alle parter, for verden ændrer sig.”

Hvilket udbytte giver IKT i anlæg og infrastruktur?

Molios kursus IKT i anlæg og infrastruktur er en spændende mulighed for at høre fra andre aktører i byggebranchen, forklarer Linda J. Casares Medin.

På kurset vil Linda sammen med sin kollega, Ástridur Elin Ásgeirsdottir, VDC Development Manager i Aarsleff A/S, afholde en workshop, hvor alle med forskellige baggrunde og tilgange bidrager til workshoppen. Her vil der være praktiske og konkrete øvelser, som vil hjælpe med at udvide alles horisont, forstå andres perspektiver og dermed bidrage til at skabe bedre løsninger og processer.

Deltagernes engagement og erfaringsdeling vil danne grundlag for konstruktive samtaler og refleksioner, og netop samarbejdet på tværs af branchen, er der ifølge Linda J. Casares Medin i høj grad behov for, hvis man skal styrke feltet IKT i anlæg og infrastruktur.

Relaterede kurser og uddannelser