Circular Build Forum 2025

Keynote Mickey Gjerris på CBF25: Er cirkulær økonomi grønt håb eller grøn vask?

Begrebet cirkulær økonomi bliver ofte sat på en piedestal som midlet til at fortsætte vores nuværende vækstparadigme. Men hvis cirkulær økonomi ikke er kompatibel med økonomisk vækst og velstand, som vi kender det, kan cirkulær økonomi så overhovedet give os håb?

Når bioetiker, forsker og klimadebattør Mickey Gjerris går på scenen som keynotespeaker ved Circular Build Forum ’25, tager han hul på en nødvendig debat om, hvad vi forstår ved cirkulær økonomi. Hvad vil vi opnå gennem cirkulær økonomi? Hvem vi forestiller os, at cirkulariteten skal gavne? Naturen? Økonomien? Planeten? Menneskene – eller blot nogle mennesker? 

People

Problemet, siger Mickey Gjerris, er, at vi ligesom med begrebet “bæredygtighed” har indlejret begrebet "cirkulær økonomi” i vores eksisterende vækstparadigme, som både præger den økonomiske politik, men også vores kulturelle forestillinger om, hvad “fremskridt” er.

”Derfor risikerer cirkulær økonomi blot at blive en ny måde at overudnytte planetens ressourcer på, fordi vi tror, at vi kan skabe en win win-situation, hvor vi både sikrer økonomisk vækst og mere bæredygtighed på samme tid,” forklarer Mickey Gjerris.

Og, hævder han, kan dette ikke lade sig gøre, så må vi opgive cirkulær økonomi.  

Vil vi så overhovedet have cirkulær økonomi? 

Men hvad nu, hvis den cirkulære økonomi ikke skal udfolde sig under økonomiske, men fysiske, kemiske og biologiske principper i form af de planetære grænser?

Så vil det betyde, at cirkulær økonomi kan føre til mindre vækst, økonomiske tab og mindre velstand, men stadig være “god”. Men vil vi så overhovedet have cirkulær økonomi? Eller fungerer begrebet kun for os, hvis den sikrer, at vi i virkeligheden kan fortsætte som før – bare lidt mere smart?

Med andre ord: Risikerer vi, at begrebet cirkulær økonomi blot erstatter bæredygtighed som det nye greenwashing-mantra, der skal sikre, at økonomien – og ikke natur og miljø – er i højsædet, når der føres politik?

Spørgsmålene trænger sig på. Og det er afgørende, at vi taler om præmisserne for cirkulær økonomi, før vi kan udfolde det i praksis.

Retfærdighed i cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi er mange ting. I litteraturen kan man finde mere end 200 definitioner of forståelser af begrebet. Alt afhænger derfor af, hvad vi egentlig mener, når vi anvender begrebet.

”Tænker vi fordelingsretfærdighed ind i det? Og hvem er omfattet af den retfærdighed? Er det inden for landets grænser, inden for EU, eller tænker vi globalt?”, spørger Mickey Gjerris.

Cirkulær økonomi kan, alt efter hvordan det implementeres, være med til at sikre retfærdighed på forskellige niveauer. Men igen er det op til øjnene, der ser. For hvad er retfærdighed? At dem, der er privilegerede i dag, beholder deres privilegier? At alle får lige meget? Eller at dem, der har mindst, får mest? Og i hvor høj grad skal fx historiske udledninger og dermed ansvar for klimaproblemerne spille en rolle?

”Cirkulær økonomi er et begreb fyldt med etik og politik, uanset hvordan man fortolker det. Der er derfor ingen vej udenom at diskutere, hvad vi i sidste mener er rigtigt og forkert i denne verden. På baggrund af det kan vi så udfolde begrebet cirkulær økonomi i praksis.”

Om Mickey Gjerris

Mickey Gjerris er uddannet teolog, har en ph.d.-grad i bioetik og er i dag lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, hvor han forsker og underviser i de etiske aspekter af menneskets forhold til naturen, herunder særligt klimaforandringerne, bioteknologi anvendt på dyr og planter, nanoteknologi m.m. Derudover er han optaget af spørgsmål om sundhed og sygdom, liv og død og meningen med hele i et etisk, filosofisk og teologisk perspektiv.

Mickey LI 2

Oplev Mickey Gerris, når han går på scenen som keynote ved Circular Build Forum '25 og åbner for debatten om, hvorvidt cirkulær økonomi giver os grønt håb – eller nærmere er grøn vask. 

Sikr dig billet til Circular Build Forum '25