Circular Build Forum

Keynote speaker på CBF21: Bygninger som materialebanker

Komponentleje til bygningsejerne og udvidet producentejerskab kan ifølge Ken Webster være nøgleelementer til at sikre højere materialekvalitet, bedre vedligeholdelse og dermed mere genanvendelse. Ken Webster er forfatter, forsker og keynote speaker på Circular Build Forum til august.
People

Forstil dig en verden hvor producenter af vinduer, bygningselementer eller isolering ikke sælger deres produkter, men derimod lejer deres produkter ud til en bygherre. Ifølge Ken Webster kan udvidet producentejerskab skabe en større opbakning til cirkulær tankegang i byggeriet:

- Når producenten fortsat ejer fx bygningselementer får de et incitament til at skabe produkter, der holder. Det sikrer dem nemlig en fortsat værdi, når produktet af en fastsat brugsperiode genanvendes i et nyt byggeri, siger Ken Webster, og forsætter:

- Det promoverer samtidig et ”design for disassembly”-princip, da betonelementer fx let kan skilles ad og samles til en ny bygning. Bygningerne bliver derfor til materialebanker, som trækker renter i form af lejeindtægterne til producenten.

Med denne model lægges der ikke alene op til, at man kan genanvende, men at der ved projektet opførelse er sat en dato for projektets nedtagning og at det dermed indskrives i projektet, at man skal genanvende bygningens elementer og hvordan man gør det.

Læs mere om Circular Build Forum 2021

Bygherren får en ny rolle

Med den model, som Ken Webster forslår, bliver bygherren eller entreprenøren, der tidligere var bygningsejeren, alene ejer af byggegrunden og lejer dermed alle bygningskomponenter af producenterne i brugsperioden. Det medfører en anden bonus; nemlig at bygherren har et stort incitament til at holde grunden ren og parat til et nyt fremtidigt projekt.

Ifølge Ken Webster er fastsatte brugsperioder en hjørnesten:

- En kommunal bygnings brugsperiode kan fx sættes til 20 år, hvorefter den kan skilles ad og samles på ny som en skole et andet sted. Grunden kan til den tid få et nyt formål eller et nyt byggeprojekt. Det handler om at få bygherrer til at bygge med hensigt på at beholde, fremfor at bygge med hensigt på at sælge, uddyber Ken Webster.

Flere projekteksperimenter

Det er Ken Websters overbevisning, at vi kommer til at se mange flere af denne type projekter. Det udvidede producentejerskab kan nemlig give producenterne en mere vedvarende indtjening og mindsker samtidig risikoen hos bygherren for at byggegrunden taber værdi.

Sidst men ikke mindst giver modellen slutbrugeren en bedre brugsoplevelse og i det hele taget en mere energieffektiv bygning.

The world is changing

Samlet set er fremtidens vindere ifølge Ken Webster dem, som ser cirkulær økonomi som en måde at tænke på og noget som integreres i alle processer. Han forudser samtidig mindre succes for dem, som alene ser cirkulær økonomi som et sæt værktøjer, som kan benyttes nogle enkelte steder i et byggeri.

I takt med at et byggeris CO2-aftryk i stigende grad kommer i fokus, kommer vi til at gøre ting meget anderledes:

- We are not going to build as we used to, afslutter Ken Webster.

Oplev Ken Webster til Circular Build Forum d. 18.-19. august i HUSET Middelfart. Se mere her.

Hvem er Ken Webster?

Ken Webster er direktør i International Society for Circular Economy og var i årene 2010-2018 chef for innovation i Ellen MacArthur Foundation, hvor han lagde grundstenene for nogle nutidens strømninger indenfor cirkulær økonomi. Derudover er han fellow i Cranfield University og i bestyrelsen for the Madaster Foundation i Amsterdam.

Han udgav i 2017 den anmelderroste bog The Circular Economy: A Wealth of Flows.

Circular Build Forum 2024

6.900,-
8.625,- inkl. moms

Kontakt Molio for at blive adviseret når denne aktivitet igen udbydes.