Klimakrav

Nye klimakrav kræver digital modning af byggebranchen

Opfyldelsen af de nye klimakrav fra 2025 kommer til at udfordre især de mindre virksomheder i byggeriet, både når det gælder ressourcer, viden og dokumentation. Derfor skal vi udnytte de teknologier og data vi har til rådighed så smart som muligt og så tidligt som muligt, siger Molios adm. direktør Christina Hvid og peger blandt andet på en ny, relevant målemetode for ressourceforbruget på byggepladsen fra ConTech Lab.
People

43% af de adspurgte i Byggeriets Modenhedsmåling 2024 mangler tid og konkrete teknologiske løsninger, der kan lette arbejdet med dokumentation af bæredygtighed. Med de nye klimakrav bliver denne udfordring ikke mindre.

Fra 2025 bliver grænseværdierne strammet markant, hvilket betyder, at nybyggeri i gennemsnit kun må udlede 7,1 kg CO2/m2. I dag ligger grænseværdien på udledningen for nybyggeri (over 1.000 m2) på ca. 12 kg CO2/m2. I den nye klimaaftale er næsten alle bygninger omfattet af de nye krav, og grænseværdierne differentieres på bygningstyper. Derudover er byggepladsen, som noget nyt også inkluderet, med sin egen grænseværdi på 1,5 kg. CO2/m2/år.

”De nye klimakrav er langt mere omfattende end hidtil. Der er behov for metoder og digitale værktøjer, som hele branchen kan bruge, og som letter arbejdet med bæredygtighedsrapportering, fx på byggepladsen,” siger Christina Hvid.

De mindre virksomheder har den største udfordring

Virksomhederne kommer med de nye klimakrav til at blive udfordret på tid og kompetencer. Da 99,6% af alle virksomheder i bygge- og anlægsbranchen har under 100 ansatte, mens 91,5% har under 10 ansatte, er der færre hænder til at løfte nye og mere omfattende opgaver ift. rapportering. Størrelsen på virksomhederne i branchen har betydning, da de ikke har samme mængde af ressourcer, som større virksomheder kan afsætte til formålet. Digitale værktøjer kan dermed understøtte og hjælpe virksomhederne i byggebranchen, når de skal monitorere og dokumentere ressourceforbruget ifm. et byggeri.

Minimering af manuel rapportering på byggepladsen

Digitale værktøjer er en del af løsningen. Derfor arbejder ConTech Lab på et 3-årigt projekt om dataindsamling på byggepladsen, herunder monitorering af elforbruget, affaldshåndtering og materialespild. Projektet, som laves på 10 byggepladser, skal finde den mest effektive metode for at minimere ressourceforbruget på byggepladsen gennem datadrevne tiltag.

”Når entreprenørvirksomheder skal indsamle data til at dokumentere ressourceforbrug på byggepladsen, foregår det i øjeblikket relativt manuelt, hvilket er tidskrævende. Vores projekt har til formål at give indsigt og udvikle valide målemetoder, så dét at minimere sit ressourceforbrug bliver lige så nemt som at holde øje med sit el-forbrug og KWH-priser,” forklarer Christina Hvid.

Tidlige LCA-data koblet med prisdata er en fordel

Der er også hjælp at hente, hvis man har brug for en tidlig indikation af LCA sammenholdt med prisen på bygningsdelniveau. Molio har for nylig lanceret GWP-data, som er en del af Molio Prisdata, hvor alle byggeriets priser er samlet. Nu hvor GWP-data er tilføjet har du mulighed for at koble priser og klimapåvirkningen for en konkret fag- og/eller bygningsdel og det gør dig i stand til at træffe nogle klimamæssige og økonomiske valg tidligt i processen. Med GWP-data får du med andre ord en CO2-e -udledning og en pris i samme arbejdsgang og dermed både en klimamæssig (LCA) og økonomisk vurdering, som løbende kan tilpasses og genberegnes gennem byggeprocessen.

Se også alle Molios LCA-kurser

Læs mere om GWP-data og Prisdata her