Få klarhed over fordeling af ydelser og ansvar ved projektering af tekniske installationer i dit næste byggeprojekt
A115 er et værktøj, der bruges til at fastlægge ydelser, afklare grænseflader og definere de enkelte aktørers ansvar gennem projekteringsprocessen i forhold til installationsområdet, så antallet af fejl og mangler reduceres samtidig med, at projekteringsprocessen optimeres.
Hvorfor er A115 blevet udarbejdet?
Både omfanget og kompleksiteten af tekniske installationer i byggeriet er steget meget de seneste årtier og indeholder mange forskellige og nye teknologier samt et stigende antal aktører. For flere af de tekniske installationsfag er det således normalt, at projekteringsydelserne fordeles mellem flere aktører. Det har ofte afstedkommet ansvarsmæssige, økonomiske og tidsmæssige udfordringer for de involverede aktører.
Der har derfor været stor efterspørgsel og opbakning fra branchen for udarbejdelsen af A115 Tekniske installationer - der på tværs af installationsfagene kan anvendes til at fastlægge ydelser, afklare grænseflader og definere de enkelte aktørers ansvar gennem projekteringsprocessen.
Samtidig er hensigten med A115 også at skabe en større sikkerhed for, at alle der byder ind på en opgave gør det med udgangspunkt i samme vilkår og kontraktgrundlag, så man undgår uhensigtsmæssige konkurrencesituationer, hvor alle der byder ind på en opgave gerne vil give den skarpeste pris for at få opgaven.
Hvordan kan branchen bruge A115?
A115 tilbyder et sæt standardiserede retningslinjer og modeller, der kan anvendes til at tydeliggøre det omfang og ansvar, de forskellige ydelser har både i projekteringsfasen og under selve byggeprocessen. Værktøjet er derfor særligt relevant for bygherrer, entreprenører, leverandører og rådgivere, da det har både direkte og indirekte påvirkning på ydelsesfordelingen og grænsefladerne i forbindelse med projekternes planlægning og eksekvering. Ved at tydeliggøre grænsefladerne mellem de forskellige aktørers ansvar kan A115 hjælpe med at minimere risikoen for tvister og misforståelser, når der udarbejdes detaljerede udbudsmaterialer og kontrakter, der præciserer, hvad der forventes af hver part.
Målet er at give en mere smidig byggeproces med færre forsinkelser og lavere omkostninger, da risikoen for fejl og misforståelser reduceres væsentligt.
Hvem har især gavn af den nye anvisning?
For flere af de tekniske installations fag har det været normen, at projekteringsydelserne fordeles mellem flere aktører, hvilket i praksis har resulteret i ansvarsmæssige, økonomiske og tidsmæssige udfordringer for de involverede.
Ved udgivelsen af A115 sidste år sagde Søren Brøndum, Bygningsdirektør i Rambøll og formand for Byggeriudvalget i FRI; ”I mange tilfælde bliver de komplekse grænseflader indenfor tekniske installationer ikke aftalt klart nok. I Byggeriudvalget i FRI ser vi etableringen af A115 som et godt rammeværk til at forbedre koordinering og samarbejde indenfor installationsfagene. Med A115 forventer vi fremadrettet færre tvister, bedre økonomi og samarbejdsklima,”
Værktøjet er særligt relevant for bygherrer, entreprenører, leverandører og rådgivere, da det har både direkte og indirekte påvirkning på ydelsesfordelingen og grænsefladerne i forbindelse med projekternes planlægning og eksekvering.
Lad Molio skræddersy en løsning efter dine behov
Opdateret branchestandard for mappestruktur og filnavne er udkommet
Mange timer spildes på at fremsøge dokumenter, mapper og tegninger i en byggesag. Hvorfor? Fordi det er komplekst at udvikle et filnavngivningssystem, som er entydigt og anvendeligt på tværs af byggesagen og som rummer alle typer filer og dokumenter. Publikationen A104 Informationshåndtering giver branchen netop dette. Et navngivningssystem, som gør alle dokumenter unikke og dermed nemme at finde.