Som mange ved står byggebranchen over for to store udfordringer. For det første skal vi øge produktiviteten og for det andet skal vi bygge mere bæredygtigt. Hele 39 procent af verdens CO2-udledning stammer fra byggeriet.
Her bliver openBIM for alvor relevant, hvis man skal tro Clive Billiald, buidingSMART International, som indledte konferencen med et spændende oplæg om formål, visioner og mission for buildingSMART International og openBIM. For som han siger (frit oversat), så handler openBIM om at gøre os i stand til at træffe klogere beslutninger og optimere bygningers proces, design og ydeevne. Dette kræver for det første, at vi har adgang til pålidelige data og informationer fra forskellige kilder. For det andet kræver det, at vi kan udnytte disse til at automatisere de databaserede indsigter og processer i byggeriet – både i den indledende designfase og i projektering, udførelse og drift.
openBIM gør dette muligt ved at skabe et fælles sprog for data og informationer. Når vi har et fælles sprog, kan vi gøre data og informationer digitalt håndterbare af maskiner og vi kan lade data og informationer flyde problemfrit mellem designere, projekterende, producenter og alle andre involverede i byggeprojektet.
Fordele ved at implementere openBIM
Ved at implementere openBIM kan byggeriet derfor opnå flere fordele. For det første kan det hjælpe med at træffe beslutninger baseret på pålidelige og relevante data og informationer, hvilket fører til bedre bygningsdesign og -ydelse – samt ikke mindst – et bedre grundlag for at reducere bygningers samlede klimapåvirkning. For det andet muliggør det automatisering af processer, hvilket øger effektiviteten i hele byggeriets værdikæde.
Grundig forberedelse er nøglen til succes
Et andet fokuspunkt i oplægget var, hvordan man så bringer openBIM til live i virksomhederne og på de enkelte projekter. Det første, vigtige skridt på openBIM-rejsen starter ifølge Clive Billiald med, at man fastlægger sin informationsstrategi og sine informationskrav fordi dette danner grundlag for at få defineret hvilke data og informationer, der skal kommunikeres på tværs af projektet og i hvilket format.
For at opnå det fulde udbytte af openBIM-metoden skal man med andre ord forberede sig godt nok til at vide, hvilke data og informationer, der kan bringes i anvendelse og give værdi - fx i forbindelse med bygningens drift. Konferencens mange eksempler, erfaringer og resultater med anvendelsen af openBIM understøtter den afsluttende pointe, at openBIM ikke længere kun er for pionerer og Tordenskjolds soldater.
Få hjælp til at komme i gang
Der er heldigvis masser af hjælp at hente, hvis du vil vide mere om, hvordan man som virksomhed kommer i gang. Konkret kan man lade sig inspirere af den eksisterende best-practice med openBIM i form af de adskillelige openBIM-procesbeskrivelser, guides og vejledninger til hvordan, du kommer i gang. For de findes hos både buildingSMART International og buildingSMART Danmark:
Awards med eksempler på bedste praksis med openBIM
Danske guides
Internationale guides