Molio Konferencen 2024

Samarbejde, standardiserede metoder og AI-baserede hjælpeværktøjer kan sætte mere fart på den grønne omstilling

Der var bred opbakning til standardiserede fælles metoder og løsninger, som er skabt i et tæt samarbejde med branchen, da Molio afholdt den årlige konference i HUSET Middelfart. Der var også anerkendelse af, at det kan være vanskeligt at opnå det bagvedliggende og nødvendige fælles fodslag og der var stor nysgerrighed på, hvad AI-teknologien kan gøre - alt sammen for at sætte mere fart på den grønne omstilling.

I går lagde HUSET Middelfart atter rammerne for årets Molio Konference 2024. Det var en dag fyldt med indsigter, konkrete metoder og værktøjer, fremtidige løsninger, ny software samt ikke mindst netværk og visioner for branchens grønne omstilling. 

People
”I Molio arbejder vi aldrig alene. Alt vi laver foregår i tæt dialog og samarbejde med den branche, og de mennesker, som bruger vores værktøjer i deres daglige arbejde. Derfor er jeg utrolig glad for at se så mange af jer her i dag”.

Sådan sagde Jonas Højriis, COO i Molio da han bød velkommen til året Molio Konference 2024. Jonas understregede blandt andet vigtigheden af det brede tværfaglige samarbejde i en tid, hvor byggebranchen står over for en transformation der både har stor betydning og gerne skal have fart på. Sandsynligvis med AI som en betydelig del af ligningen.

De to keynotes, Jan Butke, Head of LINK IO i LINK Arkitektur og Jens Poulsen, Head of Digital Business Development i Aarsleff havde hver især værdifulde erfaringer med AI i praksis. Med konkrete eksempler illustrerede de, hvordan kunstig intelligens allerede har sat aftryk i deres virksomheder – både som succesfulde innovationer og som værdifulde læringsprocesser fra forsøg, der ikke nåede mål. Jens Poulsen understregede, at nøglen til AI’s potentiale ligger i at vove sig ud i eksperimenter:

"Det kræver kompetencer og erfaringer at finde de gode use cases, der kan frigøre AI’s store potentiale for effektivisering og vækst. Men for at opnå de nødvendige erfaringer, skal man være villig til at tage springet og komme i gang," forklarede han, og opfordrede deltagerne til at betragte AI som en læringsrejse: "Jo mere man eksperimenterer, desto bedre bliver man til at identificere og udnytte de muligheder, der kan føre til konkrete resultater."

Faglige oplæg og fælles værktøjer

Molio Konferencen blev omtalt som årets fætter-kusine fest. Og selvom der var mange nye ansigter, så er der noget om snakken. Konferencen har gennem mange år, været et forum for livlig udveksling af viden og erfaringer om både konkrete digitale værktøjer, software og visioner for fremtiden.

Programmet var sammensat af inspiration "udefra" og status og planer for Molios egne digitale værktøjer. Sidstnævnte præsenteret af samarbejdspartnere fra blandt andet brugergrupper, som har været inddraget i værktøjernes udvikling. En række oplægsholdere fra branchen var derfor repræsenteret i programmet, fx Peter Fangel Poulsen, (Realdania By & Byg), Vivi Nyehuus Andersen (Artelia Denmark), Jette Bakgaard Stolberg (NIRAS), Simon Andreas Arnbjerg (Arkitema), Kristian Kvistgaard (arkitri), Lars Straarup (The Fehmarnbelt Project), Christian Rueløkke (NIRAS), Michael Ørsted (Københavns Ejendomme), Nikolai Randal Petersen (Københavns Kommune), Thomas Fabian Delman (Circue), Peter Munk, Tore Hvidegaard (3dbyggeri danmark ApS), Morten Abildgaard (Dalux) m.fl.

Blandt højdepunkterne fra Molios værktøjshylde var præsentationen af A115 og A115h, som blev lanceret sidste år. Christian Rueløkke fra Niras gennemgik fordelingen af projekteringsydelser og forudså, at implementeringen vil skabe en markant forbedring i samarbejdet om projekteringsydelser til installationsarbejde. Desuden præsenterede Allan Schiøtz, Molios produktchef for IKT-værktøjer, en snigpremiere på de kommende opdateringer af Tegningsstandarderne, der forventes lanceret i 2025. Man kunne også blive klogere på implementeringen af ISO 19650-standarderne i den danske IKT-praksis og på buildingSMART Danmarks engagement i udvalgte cases. Den nye produktchef, Kristian Brink, leverede en fin status for arbejdet med Beskrivelsesværktøjet 2.0 og implementeringen i branchen. Deltagerne fik også smagsprøver på potentialet i den kommende ByggeGPT, der startede som pionérprojekt i ConTech Lab og som endnu er på beta-niveau. Et godt indblik i det nye digitale Materialepas for Genbrugsvarer og hvordan du kommer i gang med at anvende det, rundede dagens faglige oplæg af. 

På gensyn til næste år

Dagen sluttede med et fælles blik fremad, hvor Molio præsenterede kommende initiativer og værktøjer designet til at styrke byggebranchen. Der var enighed om, at de kommende år bliver afgørende for at sikre en mere bæredygtig og effektiv fremtid for byggeriet.

Se et udvalg af Molios digitale værktøjer her 

CPA06934
CPA07223
CPA07199
CPA07371
CPA07032 (1)
CPA07316
CPA07184
Lars Straarup 3
CPA07152
IMG 4001
CPA07585
CPA07074
Udvalgte