Foto: Kristine Kjørup Rasmussen
Systemet hedder UrbanBioScore 1.0 (UBS 1.0) og giver ikke bare en kvantitativ, men også en kvalitativ vurdering af biodiversiteten i et byområde ved at tildele en score mellem 0 og 100. 100 repræsenterer den mest værdifulde natur. Denne score kan bruges til at benchmarke biodiversiteten i forskellige områder og overvåge ændringer over tid. Samlet set er metoden i bynatur.app nu blevet integreret i den nyeste version af DGNB-certificeringen for renovering og nybyggeri, hvilket understreger dens relevans i bæredygtigt byggeri.
Baggrund, brugere, projekter og partnere
Bynatur.app blev lanceret i maj 2023. Siden da, har bynatur.app tiltrukket en bred brugerbase. I april 2025 var der over 1.000 registrerede brugere og mere end 850 oprettede projekter i appen.
Udviklingen af UrbanBioScore og bynatur.app er resultatet af et omfattende samarbejde mellem flere aktører i byggebranchen og forskningsinstitutioner. Projektet er en del af ConTech Lab's pionerprojekt National metode for kortlægning af bynatur og involverer partnere som Aarhus Universitet, SLA, COWI, NIRAS, Rambøll, WSP, Oiko, Natur360, STED, DETBLÅ, Futurista, Habitats og Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Formålet med samarbejdet har været at etablere en national standard for kortlægning og vurdering af biodiversitet i byområder som grundlag for udvikling af blandt andet biodiversitetsstrategier og handlingsplaner.