Program for CBF 2025

Her på siden kan du udforske programmet for Circular Build Forum 2025, som afholdes tirsdag og onsdag den 28. – 29. januar 2025 på Marienlyst Konferencehotel i Helsingør.

Programmet er senest opdateret den 24. oktober 2024.

Køb din billet til kongressen her

Download programmet her
Regulering Og Standarder CBF (2)
Tema

Regulering, standardisering og dokumentation

Hvordan kan standardisering understøtte cirkulære løsninger, og hvilken dokumentation er nødvendig for nye cirkulære produkter?

Dokumentation af egenskaber for genbrug af bærende elementer

Hvordan konstrueres bærende elementer i beton, træ og stål med henblik på genbrug? Lisbeth Ottesen, forsker på DTU Sustain, arbejder på sidste fase afGrand Solutions- projektet StructuralReuse og vil demonstrere, hvordan og hvilke målinger der skal udføres, for at det sikkerhedsmæssigt er forsvarligt at genbruge disse bærende elementer. Sammen med andre inviterede oplægsholdere kommer de omkring andre projekter og fortæller om arbejdet med at udarbejde en national standard på området, hvordan målingerne udføres i fuld skala samt om deres projekter.

Sessionsleder
Lisbeth Ottesen,
DTU Sustain

Offentlige indkøb som kickstarter for cirkulært byggeri

Med et offentligt bygge- og anlægsforbrug på omkring 42 mia. kr. i 2022 kan det offentlige spille en central rolle i forhold til at sikre cirkulær efterspørgsel og generere viden og erfaring i bygge- og anlægsbranchen. I denne session kigges der nærmere på offentlige byggeprojekter, hvor cirkularitet har spillet en afgørende rolle. Hvilke cirkulære tiltag er taget i brug? Hvad vil flere cirkulære krav betyde for branchen? Og bør man politisk sætte ind, for at cirkulære offentlige indkøb bliver standarden i alle offentlige byggeprojekter?

Sessionsleder
Bjarke Møller,
Rådet for Grøn Omstilling

Oplægsholdere
Kirsten Truberg Køge Kommune
Morten Nyrup Kaj Ove Madsen Aarhus
Sine Beuse Gate 21

Digitalisering CBF
Tema

Digitalisering, teknologi og innovation

Hvordan kan teknologi og digitalisering understøtte cirkulær økonomi, og hvilke nye innovative løsninger er på vej?

Innovative muligheder for cirkularitet af råstoffer og jord

Hvordan kan den fortsatte forsyning af råstoffer sikres ved bl.a. at øge genbrug og genanvendelse af opgravede materialer? Hør om konkrete og højaktuelle løsninger til mere cirkularitet i infrastruktur og byggeri, bl.a. brug af kalkstabilisering i diger og vejanlæg og projekter, der ikke alene har jordhåndteringsplaner, men også masseflow-planer til optimering af opgravede materialer og indkørte råstoffer.

Men hvorfor bruger vi ikke allerede disse løsninger, og hvad skal der til for at sikre et pull i branchen? Gennem oplæg og diskussion får vi indblik i, hvordan skaleringen kan sikre et pull.

Sessionsledere
Lisbet Poll Hansen, COWI
Randi Christensen, COWI

Oplægsholdere
Poul-Erik Olsen CG Jensen
Ivan Hornbek RGS Nordic
Julie Munk & Lærke Sandsdalen CO-PI
Michael Friedrich Bachmann, Metroselskabet

Circular economy approach in prefabricated construction

The panel will feature case-study of concrete prefabricated elements reuse in large scale office development in Stockholm, Sweden, providing insight into tight collaboration of developer, general contractor and producer in spotting optimal reuse solutions for the project. The panel will proceed with discussion on challenges of supplier chain of reused elements in Sweden, barriers and opportunities of circular construction.

Sessionsleder
Inese Jurevica, UBP
Arturs Lukasenoks, MB Betons

Bygherres brug af data som drivkraft i cirkulær renovering

Hvilke data har bygherre brug for, for at styre en cirkulær byggeproces? Denne session vil dykke ned i de forskellige stadier af en renoveringsproces, fra den indledende ressourcekortlægning og formulering af udbudskrav til styring, dokumentation og håndtering af byggeaffaldsdata. Vi vil også se på, hvordan data kan understøtte hele processen og spille en central rolle i at opfylde krav til f.eks. ESG-rapportering.

Sessionsledere
Mayes Ali,
ConTech Lab

Oplægsholdere
Pernille Kernel,
Region Hovedstaden
Nina Koch-Ørvad, Værdibyg
Anna Bergman Sørensen, Jeudan

Danish research on circular solutions for the built environment

Danish universities within engineering are focused on circular construction. From basic to applied research, collaboration between universities and industry is key to supporting innovative solutions. An overview of research topics and inspiration is provided here.

Sessionsledere / oplægsholdere
Morten Birkved, SDU
Steffen Petersen, AU 
Harpa Birgisdottir, AAU   
Lisbeth Ottosen, DTU

Nye teknologier til bedre ressourceudnyttelse

Vi skal kunne udnytte vores ressourcer mere effektivt i fremtiden, hvis vi skal blive ved med at bygge i det omfang, vi ønsker. Vi spørger, hvorvidt og hvordan nogle af de nyeste teknologiske løsninger kan gøre en forskel for bygge- og anlægsbranchens cirkularitet. Hvordan virker eksempelvis jordvask, og hvad er potentialet for vaskede genbrugsmaterialer på sigt? Hvordan fungerer nordens største robotsorteringsanlæg? Og hvordan bidrager MUDP-projektet til at udvikle nye løsninger, der kan sikre en bedre udsortering af materialer til genanvendelse allerede i nedrivningsfasen?

Sessionsleder
Niels Trap,
Trap, Rose & Ekblad
Simon Leed Krøs, RGS Nordic

Oplægsholdere
Christian Christens Solum
Thomas Sinding, J-Jensen

Forretningsmodeller CBF (2)
Tema

Forretningsmodeller

Hvordan arbejder man med cirkulære forretningsmodeller, og hvordan ser modellerne ud i forhold til finansiering, forsikringer m.m.

Fra sektorsyn til biomimicry i ressource-systemer

Tunnelsyn forhindrer cirkularitet i skala. Siloerne mellem sektorer må endeligt nedbrydes til fordel for sammenhængende cirkulære systemer.

Kloden er ét kompleks sammenhængende system på tværs af arter, baseret på udveksling af ressourcer mellem arter. I sessionen ser vi på muligheden for systemisk biomimicry med vores ressourcer. Med råvarefokus inden for byggeri, fødevarer og landbrug. Med design og kortlægningsfokus mellem producenter på tværs af sektorer. Samt om aktiviteternes afledte effekter.

Sessionsleder
Darma Louise Duus, Troldtekt

Oplægsholdere
Torsten Sack-Nielsen VIA University College
Rikke Ullersted The Upcycle
Hanne Tine Ring Hansen Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Producenterne på banen

Producenterne er en vigtig del af at løse udfordringerne ift. ressourcemangel og nedbringelse af CO2 i fremtidens byggeri. Producenterne udforsker mulighederne for at tage egne produkter tilbage for at rengøre, kvalitetssikre, mærke og gensælge eller genanvende materialerne i produktionen af nye produkter. I dette oplæg fortæller producenterne selv, hvordan de ser verden. Hvad er barriererne ift. at skabe den cirkulære forretning? Hvilke erfaringer har de gjort sig, og hvilke initiativer er de i gang med? Hvilke tanker gør de sig ift. fremtiden? 

Sessionsledere
Mikael Weiling,
Artelia
Pernille Krieger, Artelia

Oplægsholdere
Jimmi Ørnhøj-Hansen Saint Gobain
Elnaz Ehsani Bygma Gruppen
Erik Andersen Dana Lim
Brian Schweitz Swedoor
Christian Fundby Schou DBI

Muligheder for cirkulært byggeri i den almene sektor

Cirkulært byggeri skaber nye muligheder for bæredygtighed i den almene boligsektor, både i driften, nybyg og ved renovering. Sessionen belyser, hvordan genbrug af materialer, ressourceeffektivitet og livscyklus-tænkning kan styrke almene projekter og driften af almene boliger. Med konkrete eksempler på projekter, der enten er under udvikling eller allerede er færdiggjort, dykker vi ned i de udfordringer og fordele, der følger med anvendelsen af cirkulære principper i praksis. Vi ser nærmere på, hvordan Landsbyggefonden og Byggeskadefonden igennem rammer og regulativer kan medvirke i processen omkring cirkulære projekter. 

Sessionsledere
Nicolai Muhs,
Landsbyggefonden
Kathrine Birkemark, Byggeskadefonden

Værdikædesamarbejde – overskudsjord som byggemateriale

I et værdikædesamarbejde mellem bl.a. DTU, Vejdirektoratet og Region Hovedstaden udvikles og bygges der bæredygtige støjskærme af overskudslerjord fra bygge- og anlægsbranchen. I sessionen demonstreres det, hvordan man kan reducere forbruget af råstoffer og mindske CO2-udledningen, og der vil være dialog om erfaringerne og projektets næste skridt. 

Sessionsleder
Niels Brix,
Region Hovedstaden

Oplægsholdere
Jan Aagård Vejdirektoratet
Peter Høeg Holbøll
Kristian Lund Remco Ressourcecenter

Arkitektur Exterior 14 2000X1333
Tema

Brugsfasen

Hvordan sikrer vi cirkulær tankegang i vores design, adfærd, brug og drift af bygninger i alle størrelser – fra parcelhus til kontorhøjhus?

Cirkularitet i facility management

I eksisterende bygninger og facility management handler cirkularitet om mange niveauer fra indkøbspolitiker, vedligehold og levetidsforlænge, ressourceforbrug og arealanvendelse, til data og ESG rapportering. Men hvilken rolle spiller facility management organisationerne? Og hvilke nye kompetencer skal der til for at lykkes?

Sessionsledere / oplægsholdere
Susanne Balslev Nielsen,
Rambøll
Henrik Juul Nielsen, NIRAS

Attraktiv transformation – hvordan og for hvem?

Anbefaling nr. 8 fra Byggeriets Handletank opfordrer branchen til at fokusere på renovering og transformation af eksisterende boliger fremfor at bygge nyt. Dette kræver specifik viden om, hvordan dette gøres bedst samtidig med at sociale aspekter som inklusion, sundhed og trivsel tilgodeses i boligerne, og der er derfor behov for en styrket metodisk tilgang tidligt i processerne. Men er efterspørgslen til stede, hvordan gøres transformation bedst, og hvordan evalueres den sociale værdiskabelse i transformationsprocessen?

Sessionsleder
Vibeke Grupe,
Danske ARK

Oplægsholdere
Louise Heebøll V!GØR
Jana Eger Schrøder Gladsaxe Kommune (tbc)
Lene Mirdal Twentyfifty Studio
Curt Liliegreen Boligøkonomisk Videnscenter

Anvendelse I Praksis CBF
Tema

Anvendelse i praksis

Hvordan arbejder man med cirkulær økonomi i praksis, og skal man have et særligt fokus på opførelse og nedtagning af bygninger?

Circularity Routemap

What are the key regulatory, economic, environmental and social influences that will shape the speed and extent of change from current ‘business as usual’? This interactive session will consider the milestones that should be considered over the next 10-15 years in the transition towards circular economy.

Sessionsleder
Gilli Hobbs,
Reusefully Ltd. 

Cirkulær økonomi på store anlægsprojekter

For at få succes med cirkulær økonomi på store anlægsprojekter skal arbejdet begynde længe før første spadestik. Arbejdet kræver planlægning og kulturændring og ikke mindst konsekvent opfølgning for både at sikre minimering af spild og korrekt sortering af ressourcer. Desuden kræver innovation og materialevalg et tæt samarbejde med bygherre og aktører i værdikæden. Aarsleff inviterer to af deres bygherrer til et oplæg om to konkrete cases, der viser hvordan, man kan arbejde strategisk med bæredygtighed cirkulær økonomi.

Sessionsleder
Marcus Ekman Jørgensen,
Aarsleff

Oplægsholdere
Tine Park Nygaard Aarsleff Rail
Lise Lund Aarsleff
Nynne Marie Bech Metroselskabet
Simon Emil Brückner By & Havn

Benspænd i love og normer for cirkularitet i anlægsprojekter

Sessionen fokuserer på at afdække og diskutere de største udfordringer, som normer, vejregler og lovgivning skaber for cirkularitet i anlægsprojekter. Med input fra industrien og myndigheder belyses problemstillinger som affaldsdefinitioner, dokumentationskrav, genbrug af materialer og manglen på harmoniserede regler. Målet er at identificere specifikke benspænd og drøfte løsninger, herunder ændringer i lovgivning og normer, for at fremme cirkulære løsninger i anlægsbranchen.

Sessionsleder
Poul-Erik Olsen,
CG Jensen

Oplægsholdere
Torben Liborius Dansk Infrastruktur
Ole Nørklit Nymølle Stenindustrier
Helle Lange Vejdirektoratet
Lasse Schelde IDA

Delvis nedrivning: samarbejde på tværs af værdikæden

Hvordan lykkes et nedrivningsprojekt med ambitioner om at genbruge så meget af byggeriet som muligt? Hør om de processer, der er gået forud for nedrivningen, for at sikre den størst mulige grad af bevarelse af eksisterende konstruktioner og sikre potentialet for genbrug og genanvendelse af nedtagne bygningsdele, samt hvordan det er indarbejdet i udbudsmaterialet. Projektholdet fortæller om de udfordringer og gode erfaringer, de har gjort sig i forsøget på at genbruge og genanvende så mange materialer som muligt.

Sessionsleder
Sara Føns Steffen, Rambøll

Oplægsholdere
Torben Kulasingam Rambøll
Morten Bluhm ERIK Arkitekter

Selektiv nedrivning og ressourcekortlægning

Bliv klædt på til den nye bekendtgørelse, der fra den 1. juli 2025 indfører forpligtelsen til selektiv nedrivning. Sessionen vil dække baggrunden og rammesætningen for de nye lovkrav og deres betydning. Gennem konkrete cases udfolder vi ressourcescreening som et strategisk værktøj, deler erfaringer med nedtagning og genbrug af materialer samt giver indsigt i erfaringer fra nordiske projekter og deres samarbejdsmodeller.

Sessionsleder
Casper Østergaard, COWI

Oplægsholdere
Lene Damsbo Brix Circue
Marie Pilegaard P. Olesen
Katrine Hauge Smith WSP
Jan Rohde GreenDozer

Cirkulært og CO2-neutralt betonbyggeri – hvor langt er vi?

Beton er den hellige gral inden for dansk byggeri. Men hvilken fremtid ser vi ind i?

Hvordan sikrer vi, at eksisterende ressourcer i nuværende betonbyggerier kan videreføres i nye projekter ?Hvordan minimerer vi brugen af beton i nye bygninger samt det klimaaftryk og ressourceforbrug, det generer? Aktører fra producent- og nedrivningssiden præsenterer og diskuterer mulighederne for beton nu og i fremtiden.

Sessionsleder
Søren Malund Thomsen, Kingo
Dorthe Mathiesen, Dansk Beton

Oplægsholdere
Tom Kristensen Boligbeton
Vibeke Starup Jacobsen CRH Concrete

Kan cirkulære udbud skabe innovation i hele værdikæden?

Giv dit bud på, hvordan cirkulære udbud kan skabe innovation – herunder nye arbejdsgange, samarbejdsrelationer, produkter og løsninger.   

Vi starter med et kort indblik i erfaringer fra projekter, der har haft fokus på øget samarbejde og dialog mellem tilbudsgivere og bygherre mhp. at sikre innovative, cirkulære løsninger. I den efterfølgende workshop inviteres du til at bidrage til en fælles drøftelse om, hvordan cirkulære udbud kan skabe innovation. 

Sessionsledere
Anne Kirkegaard Bejder,
We Build Denmark
Christina Grann Myrdal, We Build Denmark

Oplægsholder
Michael Meldgaard Thomsen SWECO
Anders Sørensen Enemærke & Petersen

Lærlingenes Hus – viden eller erfaring

Oplev, hvordan tværfagligt samarbejde og kompetenceudvikling kan understøtte cirkulært byggeri. Kom med bag kulisserne på "Lærlingenes Hus" – et spændende projekt på Bornholm, hvor håndværkere, lærlinge og arkitekter i fællesskab har udviklet nye samarbejdsmetoder for at styrke kompetencer og cirkulære byggeprocesser. Hør inspirerende indlæg, få nye perspektiver, og deltag i en debatten om, hvordan vi kan forme fremtidens cirkulære byggebranche gennem kompetenceudvikling og samarbejde på tværs.

Sessionsleder
Mads Okking, Dansk Håndværk

Oplægsholdere
Nicolai Bo Andersen Det Kongelige Akademi - Arkitektur
Kasper Vedel Eriksen og Martin Holmgaard Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier
Joar Erik Kofoed Nielsen Foreningen Lærlinge for Bæredygtighed

Boliger indtager udtjent industri

Hvordan får man øje på mulighederne i udtjente bygninger, hvor investeringsmulighederne ikke er åbenlyse?Det kræver mod, stædighed og gode overtalelsesevner, når man skal overbevise kollegaer og kunder om at bruge millioner på udvikling af nye boliger i udtjente bygninger. Det er sikkert ikke en helt umulig opgave, hvis bygningen ligger i Nordhavn i hovedstaden, men hvordan griber man opgaven an, hvis bygningen er en udtjent gardinfabrik i Ryslinge?

Hør fortællingerne om Fabers Fabrikker og Siljangade – fra de spæde ideer til det færdige projekt. Kom tæt på benspænd og succesoplevelser og få forhåbentlig nogle gode argumenter med hjem, når du selv skal overbevise dine kollegaer eller kunder om at bevare i stedet for at rive ned.

Sessionsleder
Søren Meyer, Grundejernes Investeringsfond

Oplægsholdere
Mads Møller Arcgency
Kasper Lynge Jensen Aalborg Universitet
Christian Hanak Juul Frost Arkitekter

Cirkularitet i undervisningen på de byggefaglige uddannelser

Hele byggebranchen står overfor en omstilling, der vil påvirke måden, vi bygger på, radikalt. Der skal tænkes cirkularitet i alle led af værdikæden – og det starter helt naturligt i undervisningen af de unge på de byggefaglige uddannelser. Men hvordan omstiller vi uddannelserne til cirkularitet i materialer, konstruktioner og arkitektur? Hvordan får vi skabt fremtidens cirkulære undervisning, og hvad kræver det af os? Det vil sessionen se nærmere på med cases og vinkler fra uddannelser og praksis.

Sessionsledere
Lena McNair,
Arkitektforeningen
Graves Simonsen,
Bygherreforeningen

Oplægsholdere
Sara Lassen Over Byen Arkitekter
Joar Erik Kofoed Nielsen Håndværkshøjskolen
Anders Ulsted UCL

Fra unuanceret affaldshierarki hen imod et nuanceret ressourcehierarki 

I RFBB DGNB 2025 Pilotmanual er der udarbejdet en model for et mere nuanceret ressource-hierarki. Noget som mange har ønsket, arbejdet for og kommenteret på igennem årene. Miljømæssig og teknisk dokumentation (f.eks. LCA og EPD) vil blive mere retvisende og fair, og de kommercielle vilkår for at redde materialer fra deponi og afbrænding vil også kunne forbedres. Efter debat inviteres du ind i workshop-format, hvor vi arbejder med ~30 forskellige virksomheder og deres materialer og produkter. 

Sessionsleder
Christian Wittrup, a:gain

Oplægsholdere
Emil Eriksen, Artelia
Line Tellefsen, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Repræsentantskab for Circular Build Forum:

Opdateret Repræsentantskabslogo

Om Circular Build Forum

På initiativ fra DI Byggeri og i samarbejde med Molio, Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) og Teknologisk Institut blev Circular Build Forum afholdt for første gang i august 2021.

Kongressen, som er den første i Danmark til at samle alle aktører i byggeriet til dialog, debat og vidensdeling om cirkulært byggeri, har til formål at understøtte netværksdannelse, vidensdeling, erfaringsudveksling og tværgående konsensusbaserede løsninger samt dele resultater, projekterfaring og best-practises inden for cirkulært byggeri.

Organisationen består af et repræsentantskab, en faggruppe og en styregruppe bistået af Molio som sekretariat. Formand for Circular Build Forum er Thomas Kingo Karlsen, DI Byggeri, og forkvinde for faggruppen er Lise Lyngfelt Molander, Teknologisk Institut.

Om Circular Build Forum

Kontakt

Sekretariatet
Mail info@circularbuildforum.dk