Commissioning Performancetest
Kurser

Commissioning - planlægning og praksis

På dette kursus opnår du en grundig forståelse for anvendelse og værdien af commissioning (Cx) som værktøj til at til skabe bedre byggeri. Du lærer at spotte potentielle faldgruber, og bliver i stand til at sikre, at dine commissioningprocesser giver effektiv værdiskabelse.

Tema
Byggeteknik
5.100,-
6.375,- inkl. moms

 

- den sikre vej til velfungerende byggeri

  • Beskrivelse
  • Program
  • Undervisere
  • Praktisk
  • Deltagerne siger

Commissioning er kort forklaret en proces, som er tilrettelagt for at sikre, at når et byggeri afleveres, så fungerer det som det skal.

På kurset gennemgås baggrunden for commissioning, herunder hvorfor man som bygherre skal interessere sig for commssioning. Herefter vil vi, på baggrund af gode og dårlige erfaringer fra gennemførte projekter, opstille eksempler på hvordan man med fordel kan organisere og planlægge sine commissioning-aktiviteter.

Du ser praktiske eksempler fra gennemførte byggeprojekter, og får best-practice råd og værktøjer til at komme i gang med commissioning.

Du vil blive indført i begreberne commissioning, funktionsafprøvning og performancetest, herunder hjælpeværktøjer til gennemførelse. Kurset gennemgår eksempler på best-practice for afprøvning af funktioner i en bygnings tekniske installationer. Du lærer at spotte potentielle faldgruber, og bliver i stand til at sikre, at dine commissioning-processer giver effektiv værdiskabelse. Du lærer desuden:

  • At forstå hvornår det er relevant at anvende commissioning og performancetest
  • Gennemskue hvordan man laver det ideelle setup for commissioning
  • Du bliver i stand til at planlægge og facilitere funktionsafprøvninger.

 

Kurset retter sig mod professionelle byg- og driftsherrer og bygherrerådgivere, men også projekterende ingeniører, konstruktører, arkitekter, byggeledere og entreprenører kan med fordel gennemføre kurset.

I løbet af de sidste 50 år er der sket meget i byggeriet. Vores bygninger er blevet langt mere tekniske, og det, at de installationer, der er i bygningerne, virker rigtigt sammen, har fået enormt stor indflydelse på brugernes tilfredshed med bygningerne.

– Ofte er der desværre problemer med at få de her systemer til at fungere ordentligt. Det hænger nok blandt andet sammen med den udvikling, som byggeriet har været igennem. Der er rigtig mange af vores traditionelle strukturer, som er bygget op om konstruktion, arkitektur, og andre fysiske ting, hvor man kan se om det ser ordentligt ud. Men installationerne kan man ikke bare kigge på og se, om det virker eller ikke virker. Og det er nok årsagen til, at der er så utroligt mange fejl i byggeriet som bliver afleveret, siger Simon B. Skaarup, ingeniør og indehaver af CX1 Rådgivende Ingeniørfirma.

Derfor er commissioning gennem de seneste år vundet frem i byggeriet i Danmark. Commissioning er kort forklaret en proces, som er tilrettelagt for at sikre, at når et byggeri afleveres, så fungerer det som det skal.

Simon B. Skaarup som er kursusleder på Molios kursus Commissioning og performancetest, deler her sine tre bedste grunde til at bruge commissioning:

1. Glade brugere
– Det bedste, man kan have efter et byggeri, er glade brugere. Hvis de mennesker, som bor i eller bruger et hus, er glade, så kan næsten alt lade sig gøre. Omvendt, hvis de ikke er tilfredse med det, så er det fuldstændig ligegyldigt hvor energirigtigt, smukt eller billigt byggeriet er. Hvis folk ikke er glade, er alt andet lige meget.

Det som man sikrer sig ved at have en commissioningproces, er ren besked over for brugerne. Man sikrer sig at byggeriet fungerer så godt, som det overhovedet kan lade sig gøre, på det tidspunkt hvor folk begynder at tage det i brug. Og det giver tilfredse brugere, fordi de oplever at tingene fungerer som de skal.

2. Kvalitet
– Når man har en commissioningproces, løfter man generelt kvaliteten i byggeriet på en måde, der gør at bygherren får meget mere for pengene.

Man kommer ud i alle de hjørner, hvor man normalt ikke ser. Hvis ikke der er nogen, som har fokus på at tingene arbejder rigtigt sammen, og at de bliver testet ordentligt, så får man simpelthen ikke den samme kvalitet i byggeriet.

Et klassisk eksempel er, at når jeg kaldes ud til funktionsafprøvninger, så har alle folk sagt: "Simon, du kan bare komme. Vi er færdige nu, og det virker som det skal". Jeg skal ikke kunne sige, om der har været en enkelt gang, hvor det var rigtigt. Men som jeg husker det, finder vi fejl hver eneste gang. Og vi finder tit temmeligt alvorlige fejl. Og vi finder tit mange. Fejl, som måske aldrig var blevet opdaget, hvis man ikke havde lavet de her tests.

Så der er sådan helt overordnet et kvalitetsrationale ved commissioning. Man får simpelthen et betydeligt bedre byggeri af det.

3. Energibesparelser
– Der er gentagne gange påvist betydelige energibesparelser ved commissioning. Byggeriet står for cirka en tredjedel af Danmarks energiforbrug. Og det er særligt de systemer, som commissioningen holder øje med, som sluger energi.

Så der er et stort potentiale i at få systemerne trimmet, når man bygger, og på den måde sikre energibesparelser efter aflevering.

Simon Skaarup
Ingeniør og indehaver , CX1 Rådgivende Ingeniørfirma

Simon Skaarup

Rolf Simonsen
Projektchef og Sekretariatsleder, Værdibyg

Rolf Simonsen

Peter Holberg-Jørgensen
Senior Installations bæredygtighedschef , NCC

Peter Holberg-Jørgensen

Alan Hannibal
Commissioning Manager , Grundfos

Alan Hannibal

Hvis du er medlem af Konstruktørforeningen eller Forbundet Arkitekter og Designere, så får du 10% i rabat. Du skal blot nævne det ifm. tilmeldingen.
Denne rabat kan ikke kombineres med andre rabatter.

 

4 for 3
Tilmeld fire fra samme virksomhed samtidig og betal kun for tre. Gælder kun ved samtidig tilmelding og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Læs om vores digitale kursusmaterialer 

Du får et kursusbevis, når du har gennemført kurset.

  • "Kurset fik vist Cx på flere niveauer i forhold til projektets størrelse, og ikke kun fra DS3090 synspunkt. Jeg fik virkelig meget ud af kurset.”
     
  • "Der var et højt niveau af faglighed. Gode skift mellem emnerne. Gode indlæg.”
     
  • "Simons evner til at få emnet ned på jorden og de helt konkrete eksempler var godt!”
     
  • "Det var godt at der var flere vinkler både rådgiver og bygherre."
     
  • "Det var godt, at deltagerne repræsenterede forskellige parter i byggebranchen. Kurset gave en god forståelse af performance tests samt udarbejdelse og brug. Kurset gav en god forståelse af commissioning."

Relaterede kurser