Molio Magasin

Robotterne får endelig jord under neglene

Byggebranchen har altid være forbundet med tungt og manuelt arbejde. På byggepladsen er der masser af opgaver, der både er repetitive, hårde og tidskrævende. Håndværkeren, der skal udføre arbejdet, slider tilmed det mest centrale redskab i værktøjskassen, nemlig sin egen krop.

INDUSTRIEN HAR for længst fået øjnene op for robotternes evne til at aflaste og hjælpe fabriksarbejdere verden over. De industrirobotter, der i dag arbejder side om side med fabriksarbejderne, trives dog bedst i forholdsvis rene miljøer, og hvor de kan nøjes med at udføre simple opgaver.

Den digitale udvikling indenfor robot- teknologi er imidlertid i fuld gang med at lave om på dette. Nu skal robotten med ud på byggepladsen og være håndværkerens samarbejdspartner, en såkaldt cobot. En cobot er en robot, der frem for at overtage hele opgaver, arbejder sammen med mennesket som en mekanisk kollega. De kan tages med ud på byggepladsen og arbejde side om side med håndværkerne.

People

Exowear og Kobots robotter

EXOWEARS COBOT
Exoskelettet er én type af cobot, der har stort potentiale for at hjælpe på byggepladsen. Hos virksomheden Exowear har man udviklet exoskeletter, der kan aflaste skuldre og arme, ryggen og benene i fx monterings- og tungløftsopgaver. Sådanne cobots giver ikke overmenneskelig styrke, men aflaster de udsatte muskelgrupper.

KOBOTS COBOT
En anden type cobot er Amigo, der er udviklet af virksomheden Kobots. Amigo giver mulighed for at automatisere repetitive og slidende skæreprocesser i forbindelse med tømreropgaver. Når eksempelvis væggene i større byggerier skal isoleres og beklædes med gipsplader, skal tømreren lave mange snit i ofte skæve og opslidende stillinger. Et arbejde, der i længden kan skade de håndværkere, der udfører dette arbejde.

Med Amigo kan gipspladen placeres i en ramme, hvorefter de ønskede mål enten tastes ind i en app eller dikteres via stemmestyring. Robotten skærer derefter pladen hurtigt og effektivt og sparer både medarbejderen for slid og byggeprocessen for materialer. Amigo er nemlig ikke en uintelligent cobot. Den hjælper med at huske hvilke rester, der er tilbage fra de udskæringer, håndværkeren har lavet. Kan en ny opgave udføres på en rest fra en tidligere udskæring, så husker Amigo det og hjælper dermed til at minimere spild i processen.

Robotten kan desuden adskilles i tre dele og vejer i samlet stand kun ca. 47 kilo. Håndværkerne kan altså medbringe robotten, samle den direkte på byggepladsen på få minutter og derefter gå i gang med arbejdet.