I-F-C-hvad-for-noget?

Oplæg på Molio Konferencen 2019: Har du hørt om IFC? IFC er et fælles fil- og udvekslingsformat, som kan sikre tværfagligt samarbejde på byggeprojekter. Det er en åben og neutral standard som kan bruges uafhængigt af it-system og -platform – og på Molio Konferencen kan du høre meget mere om, hvorfor og hvordan du kan komme i gang med IFC.
People

Som optakt til Molio Konferencen 2019 den 5. november har Molio spurgt udvalgte oplægsholderne om, hvorfor netop deres oplæg er vigtigt, og hvad man får med sig hjem som deltager.

Her fortæller Thomas Graabæk, buildingSMART-projektmedarbejder hos Molio, om det oplæg, han holder sammen med Nicklas Verdier Østergaard, ICT & BIM Manager hos SHL, der handler om IFC-guiden.

Hvad handler jeres oplæg om?

– Vores oplæg handler – ligesom sidste år – om IFC-guiden, som er skabt i samarbejde mellem buildingSMART, SHL, BIM Equity og Molio.

Vi kan se på opmærksomheden, at IFC er noget rigtig mange aktører i byggebranchen er afhængige af, men samtidig også, at de synes, det er svært at forstå og arbejde med.

IFC-guiden er vores spæde forsøg på at skabe noget forståelse og bringe nogle konkrete tips og tricks til alle dem, som arbejder med IFC.

Hvad forventer I, at deltagerne konkret får med sig hjem?

– For dem som ikke så oplægget sidste år, vil vi selvfølgelig vise hvad IFC-guiden er. Guiden er en hjælp til eksport af IFC med helt konkrete eksempler fra både Revit og ARCHICAD.

Men siden sidst har vi også kastet os over IFC-import i begge programmer, hvilket er noget som mange har efterspurgt.

Der kommer også et tillæg med eksempler på eksport af IFC fra Tekla, nye eksempler på IFC4, og så er vi blevet lovet af Molio, at guiden oversættes til engelsk, da internationale brugere også efterspørger en lavpraktisk guide.

Hvorfor er det vigtigt for deltagerne?

– IFC er én af de strukturer og standarder, som gør samarbejde lettere i byggeriet, så vi kan løfte vidensdeling og transparens på tværs af branchen.

I løbet af de seneste år er branchen begyndt at bakke op om IFC, OpenBIM, åbne standarder og buidlingSMART, så behovet for løsningsorienterede og helt konkrete guides bliver hele tiden større.

Og så er der måske også noget med, at når bygherrer over en bred kam kræver IFC som afleveringsformat, så kan man jo som rådgiver blive ramt af en ansvarsbyrde, man har svært ved at løfte. Hér kommer vores IFC-guide også til hjælp.