Alle nyheder

Grøn omstilling i byggeriet

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som starter i dag, er verdensmålene for bæredygtig udvikling det altoverskyggede tema. Bæredygtige processer og materialer er indiskutabelt fremtiden for byggeriet, og i fredags kunne Molio helt i tidens ånd udnævne 19 spritnye certificerede rådgivere i bæredygtighed.
People

19 helt nye rådgivere i bæredygtighed bestod eksamen hos Molio i fredags og har fået anerkendt certificering af deres kompetencer.

Eksaminanderne har de sidste tre måneder fået et komplet overblik over bæredygtigt byggeri og hvilke effektive virkemidler og værktøjer, der skal anvendes på de mange forskellige projekter, der findes inden for byggeriet. De har desuden lært kritisk at udvælge produkter, materialer, byggesystemer og installationer.

– Der er kommet langt større fokus på klimaforandringer gennem det sidste års tid, og det har påvirket markedet. Bygherrer efterspørger bæredygtigt byggeri i langt højere grad, og derfor skal rådgivningsvirksomhederne ruste sig med in-house kompetencer til fremtidens byggeri inden for bæredygtighedsledelse og komplette kompetencer, der ikke binder sig til en bestemt certificeringsordning, siger Bo Riisbjerg Thomsen, udviklingskonsulent i Molio, og fortsætter:

– I Danmark ser vi byggerier, som certificeres efter en bred palette af certificeringssystemer – DGNB, Svanemærket, LEED, BREEAM. Derfor oplever vi at rådgiverne i stigende grad efterspørger en helhedsorienteret uddannelse som giver overblik over hele spektret.

Også Molios kursus i Svanemærket byggeri oplever stor interesse, hvilket understreger udviklingen.

Byggeriet bliver mere og mere bæredygtigt

Byggebranchens stigende fokus på bæredygtigt byggeri understreges i en ny rapport fra Byggefakta.

Ifølge rapporten udgjorde de certificerede projekter hele 14 procent i 2018 – en fordobling på bare et år. I 2017 var det 7 procent.

Og tallene ser ud til at vokse yderligere i år, idet hele 20 procent af det planlagte nybyggeri med et budget på mere end 30 mio. kr. forventes at blive bygget med henblik på en certificering. (Kilde: Licitationen)

Højaktuelt tema på Folkemødet

At bæredygtighed er højaktuelt, kan ikke komme bag på nogen. De netop overståede valg til Folketinget og Europaparlamentet bliver omtalt som ”klimavalg”, og de grønne mærkesager har for første gang nogensinde til et dansk valg været det afgørende emne blandt mange af vælgerne.

På Folkemødet, som åbner i Allinge på Bornholm i dag, er bæredygtighedsbegrebet heller ikke til at overse. Temaet for de næste fire dage på klippeøen er netop FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Mere end 40 programpunkter de fire dage handler om byggeri, og langt de fleste har bæredygtighed som fokus – fx "Byggeriets store CO2-regnskab: Hvad gør vi nu og her?", "Morgendagens bæredygtige byggeri", "Bæredygtig omstilling af Danmarks boliger", "Er den bæredygtige bolig certificeret?" og "Energieffektivitet – den billige vej til grøn omstilling".

Se alle de byggeri-aktuelle programpunkter her.

Kunne du selv tænke dig at blive certificeret rådgiver i bæredygtighed?
læs mere om uddannelsen her – vi starter et nyt hold op til efteråret 2019.