Keynote speaker på CBF22

Klimabekymring startede arkitektbevægelse

Globalt netværk, Architects Declare, har på få år fået 7.000 medlemsvirksomheder fordelt på 27 lande – også Danmark. Netværket begyndte med en meget sort FN-rapport i 2018 og en frustreret ildsjæl. Du kan møde en af de to initiativtagere bag netværket, Michael Pawlyn, på årets Circular Build Forum, hvor han er keynote. Her fortæller han mere om netværkets tilblivelse og om hvorfor han tror på, at en bæredygtig fremtid faktisk er mulig, hvis vi beslutter os for det.
People

Da FNs klimapanel (IPCC) udgav deres foruroligende klimarapport i 2018, havde Michael Pawlyn og andre arkitekter lavet byggeprojekter i næsten 20 år med udgangspunkt i bæredygtigt design. De fik dog gang på gang at vide, at markedet ikke var parat.

- Det var vanvittigt – hvordan kunne de bedste videnskabsfolk i verden fortæller os, at kloden var på randen af sammenbrud når vi samtidig fik at vide, at markedet ikke var parat til en ny mere bæredygtig tankegang, fortæller Michael Pawlyn.

Startskuddet lød i 2019

Denne frustration og modstand fik Michael Pawlyn og arkitektkollega og Stirling-prisvinder Steve Tompkins til i maj 2019 at tage initiativ til netværket Architects Declare. Architects Declare samler arkitekter bag et krav om en øget klimaindsats i byggeriet. Netværket oplevede i løbet af de første måneder massiv støtte fra over 200 arkitektvirksomheder - heriblandt flere prominente arkitektfirmaer og Stirling-vindere (Englands største arkitekturpris). I dag støttes Architects Declare af mere 1000 arkitektvirksomheder i England alene og har fraktioner i 27 lande med over 7000 deltagende arkitektvirksomheder.

Danske arkitektvirksomheder er også med

Der er også en dansk afdeling af Architects Declare, som ved afslutningen af 2021 bestod af 79 store og små arkitektvirksomheder – bl.a. 3XN/GXN, By+Land, Byens Tegnestue, C.F. Møller, Vandkunsten og Lendager Group. Læs mere her.

Ifølge Michael Pawlyn skyldes den enorme tilslutning en frustration, som han også selv følte i 2019:

- Der er en voksende gruppe af virksomheder, som mener, at udviklingen går for langsomt og vi adresserer uden tvivl denne udbredte bekymring.

Architects Declare fungerer desuden også som et understøttende netværk, hvor virksomheder kan støtte hinanden med idéer og praktiske løsninger – bl.a. via events og videndeling.

Udvidet til hele byggeriet

Initiativet er efterfølgende blevet udvidet til at dække hele bygge- og anlægsbranchen i England, så man på tværs af fagdiscipliner kan understøtte den forandring, som kræves for at nå globale klimamål.

Pawlyn ”håber” ikke for fremtiden

- For mig handler det ikke om håb, men derimod om beslutsomhed eller possibilism, som den svenske professor Hans Rosling kaldte det. Det handler nemlig om at beslutte, hvilken fremtid vi gerne vil have og så skabe den. Jeg tror på, at en fuld cirkulær økonomi er mulig og at det er en forudsætning for en bæredygtig fremtid, afslutter Michael Pawlyn.

Om Michael Pawlyn

Michael Pawlyn er arkitekt med speciale i arkitektur og bygningsdesign, som tager udgangspunkt i naturen. Han er en anerkendt ekspert inden for bimimicry og skrev i 2011 den roste bog Biomimicry in Architecture (ny udgivelse i 2016). Han har bl.a. været primus motor på flere større arkitektoniske designeksperimenter såsom The Eden Project og The Sahara Forest Project.

Michael Pawlyn er i øjeblikket bogaktuel med bogen Florish, som han har skrevet sammen med Sarah Ichioka. Bogen giver et perspektiv på, hvordan bæredygtigt design kan genskabe balance mellem mennesket og planeten.

Oplev Michael Pawlyn på Circular Build Forums anden dag – kl. 8.45-10.00 d. 18. marts.

Køb din billet til CBF22